Отидете към основна версия

2 301 51

Западът пази руския тил от украински удари

  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • isw-
  • угледар-
  • владимир путин

Русия продължава да разширява и използва двустранните си отношения с Китай, за да подкрепи военните си усилия в Украйна

Снимка: БГНЕС/ EPA

Неотдавнашните украински удари срещу руските тилови складове за боеприпаси показват до каква степен руската военна логистика все още се възползва от осигуреното от Запада убежище, което пази тила на Русия. Това посочва Институтът за изследване на войната (ISW), пише News.bg.

Maxar събира сателитни изображения, които показват драматични щети на три големи руски склада за боеприпаси в Западна и Югозападна Русия след украинските удари през септември 2024 г. Изображенията на щетите в складовете "Октябърски" и "Торопец" в Тверска област и в склада "Тихорецк" в Краснодарския край показват разрушаването на десетки сгради за съхранение на боеприпаси, железопътни вагони, които руските сили вероятно са използвали за транспортиране на боеприпаси до складовете, и купища вероятни ракетни контейнери и други материали, които руските сили случайно са оставили на открито.

Подобно претъпкано разположение на масово складираните материали подчертава отсъствието на оперативна охрана в тиловите складове за снабдяване на Русия, като показва до каква степен западните ограничения, забраняващи на Украйна да стреля с оръжия, предоставени от Запада, са предоставили на руското командване гъвкавост да не защитава правилно тиловите си райони. Тази гъвкавост е дала на Русия възможността да оптимизира големите тилови складови бази, за да мобилизира масирано материално снабдяване на Украйна в голям мащаб.

Продължаващото използване от руската армия на известни широкомащабни логистични съоръжения е значителна уязвимост, от която Украйна би могла да се възползва, ако западните държави премахнат ограниченията срещу Украйна. На 24 септември един руски военен блогър написа кратко есе, в което се оплаква от липсата на скритост на руските военни съоръжения, включително складове и летища.

Военният блогър се оплака как отворените източници като Google Maps и Yandex показват всички руски съоръжения и че частни космически компании предоставят редовно актуализирани изображения с висока резолюция на руски военни обекти. Блогърът също така се оплака, че Русия все още не е създала система за разделяне на доставките си на боеприпаси, за да гарантира, че когато украинските сили прекъснат руските доставки на боеприпаси, те ще унищожат само малки скривалища с боеприпаси, за разлика от ударите, които причиняват катастрофални и широко разпространени щети.

ISW продължава да оценява, че западните държави могат да намалят способността на Русия да използва масово материални средства в голям мащаб, като премахнат ограниченията за използване на прецизни ракети от Украйна в Русия и като принудят руското командване да раздели складовете за боеприпаси на по-малки и по-малко ефективни съоръжения, някои от които ще бъдат още по-далеч от Украйна.

Руските сили достигнаха покрайнините на Угледар на фона на това, което изглежда е засилено настъпление в близост до селището, но превземането на Вухледар едва ли ще даде на руските сили някакво особено оперативно предимство за по-нататъшни настъпателни операции в западната част на Донецка област.

Русия продължава да разширява и използва двустранните си отношения с Китайската народна република (КНР), за да подкрепи военните си усилия в Украйна. Русия продължава да разширява и използва двустранните си отношения с Китайската народна република (КНР), за да подкрепи военните си усилия в Украйна. На 23 септември украинският президент Володимир Зеленски заяви, че Русия използва китайски сателити, за да заснема украинските атомни електроцентрали, вероятно с цел подготовка за нанасяне на удар по тях. През април 2024 г. правителството на САЩ вече предупреди, че КНР предоставя на Русия геопространствена информация.

Съветникът на украинския президент Владислав Власюк заяви на 23 септември, че Китай доставя приблизително 60% от всички чуждестранни компоненти, открити в оръжията, които Русия използва срещу Украйна. В последните дни руски провоенни блогъри разпространиха и снимки, на които се вижда как руските сили използват в Украйна китайски бронирани машини Shaanxi Baoji Tiger, оборудвани с технология за борба с дронове.

Друг руски източник отбеляза, че руските сили са придобили тези превозни средства чрез трета страна, а не директно от КНР, но така или иначе използването на военни средства, произведени в КНР, на фронта в Украйна и независимо от начина на придобиването им, потвърждава, че Русия продължава да полага усилия да заобикаля санкциите, за да се сдобие с чуждестранни материали в подкрепа на военните си усилия. Тези различни съобщения идват на фона на съвместните, едноседмични руско-китайски военноморски учения, които започнаха на 21 септември в Охотско море.

ISW оценява, че Русия се стреми да засили дипломатическите, търговските и свързаните със сигурността връзки с незападни държави, особено с Китай, Иран и Северна Корея, в опит да подсили военните си цели в Украйна, като се сдобие с оръжия и критични стоки с двойна употреба, машинни компоненти и материали, чрез разработване на механизми, целящи заобикаляне на западните санкции.

Руското министерство на отбраната (МО) не успява да успокои руската ултранационалистическа общност на военни блогъри, като омаловажава отговорността на руското военно командване за настояването му за неправилно използване на технически специалисти при водените от пехотата фронтови атаки в Източна Украйна.

Украинските сили наскоро напреднаха на запад от Курската област. Украинските сили наскоро напреднаха в района на Волчанск и в източната част на Торецк. Руското опозиционно издание "Медуза", позовавайки се на собствени разговори с различни неуточнени руски служители, близки до администрацията на руския президент, събеседник във федералното правителство и регионални служители, съобщи на 24 септември, че мобилизацията е много чувствителна тема сред служителите на Кремъл.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 24 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: