Отидете към основна версия

2 227 18

Словения свиква извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН

  • ливан-
  • франция-
  • оон-
  • словения-
  • съвет за сигурност-
  • извънредно заседание

Словенското външно министерство ще привика днес израелския посланик в Любляна

Снимка: БГНЕС/ EPA

Словения възнамерява да свика извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН за напрежението между Израел и Ливан по искане на Франция, съобщи словенската редакция на регионалната телевизия Ен1. Словенското външно министерство ще привика днес следобед и израелския посланик в Любляна, предаде БТА.

Франция, която е постоянен член на Съвета за сигурност на ООН, призова вчера да се свика извънредно заседание на Съвета заради изострянето на напрежението между Израел и Ливан. Френският външен министър Жан-Ноел Баро призова за избягване на регионалния конфликт.

Словения, която е непостоянен член на Съвета за сигурност, председателства Съвета към момента. Очаква се заседанието да се проведе днес. Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш изрази дълбока загриженост относно влошаващата се ситуация и големия брой цивилни жертви, каза неговият говорител Стефан Дюжарик, след като Израел започна широкомащабна атака срещу Ливан, която взе над 500 жертви според ливанските власти.

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху също трябва да говори пред Общото събрание на ООН в четвъртък. Той напусна Израел в момент на много интензивни битки, което предизвика критики от страна на израелското правителство, съобщава „Ал Джазира“, цитирана от Ен 1. Първоначално обръщението му беше насрочено за петък.

Заради интензивните сблъсъци на израелско-ливанската граница, словенското външно министерство също извика израелския посланик за разговори вчера, потвърди словенският външен министър Таня Файон в Ню Йорк. Според нея изглежда, че Ливан се превръща в новата Газа и тя определи ситуацията като тревожна. Разговорът трябва да се проведе тази сутрин.

Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 20 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: