Отидете към основна версия

3 994 53

Тръмп заплаши Иран с унищожение

  • иран-
  • доналд тръмп-
  • тръмп-
  • сащ-
  • заплаха

Бившият президент заяви във вторник, че животът му е изложен на пряка заплаха от Иран

Снимка: БГНЕС/ EPA

Доналд Тръмп заяви, че Иран трябва да бъде заплашен с унищожение, ако страната заплашва някой от участниците в изборите за президент на САЩ, след като беше уведомен от разузнаването за заплахи срещу самия него, идващи от Техеран, предаде Франс прес, съобщи БТА.

"Ако бях президент, щяха да информирам страната, отправяща заплахите, в случая Иран: ако направите каквото и да е, за да навредите на този човек, ние ще унищожим най-големите ви градове и самата страна", заяви републиканският кандидат на предизборен митинг вчера.

Бившият президент заяви във вторник, че животът му е изложен на пряка заплаха от Иран, на фона на засилването на враждебните действия между Израел и ливанското ислямистко движение "Хизбула", съюзник на Техеран.

Предизборният екип на Тръмп съобщи, че е бил информиран за "конкретни" заплахи за убийство на републиканския кандидат за президент. През лятото Иран отхвърли подобни твърдения, като ги определи като "злонамерени", припомня АФП.

Кандидатът за президент на Републиканската партия в САЩ Доналд Тръмп е бил информиран от американското разузнаване за отправени смъртни заплахи към него от страна на Иран, предадоха Ройтерс и ДПА, позовавайки се на изявление на предизборната му кампания. "Президентът Тръмп беше информиран от Службата на директора на националното разузнаване относно реални и конкретни заплахи от Иран да го убият в опит да да посеят хаос и да дестабилизират Съединените щати", се казва в изявление на говорителя на неговата кампания Стивън Чън.

"Служителите на разузнаването установиха, че тези продължаващи и координирани атаки са се засилили през последните няколко месеца“, каза Чън, като уточни, че американските правителствени официални лица работят за защитата на Тръмп и за това в изборите да няма намеса. Иран неведнъж е отричал твърденията на САЩ за намеса в американските дела. Постоянната мисия на Иран към ООН в Ню Йорк не отговори веднага на молбата за коментар.

През август Съединените щати обвиниха Иран, че е започнал кибероперации срещу кампаниите на двамата кандидати – обвинения, които Иран отхвърли. Техеран твърди, че Вашингтон се е намесвал в делата му в продължение на десетилетия, като се позовава на събития, които обхващат периода от преврата срещу министър-председателя Мохамед Мосадък през 1953 г. до убийството на елитния командир генерал Солеймани през 2020 г. при удар с американски безпилотен летателен апарат в покрайнините на Багдад в Ирак, отбелязва Ройтерс.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 29 гласа.

Свързани новини