Отидете към основна версия

29 Септември, 2024 05:25, обновена 29 Септември, 2024 05:25 5 094 52

Най-новата ядрена подводница на Китай потъна в река Яндзъ ВИДЕО

  • китай-
  • си дзинпин-
  • тайван-
  • подводница-
  • южнокитайско море

Инцидентът е станал край град Ухан прем май или юни т.г.

Снимка: YouTube

Най-новата ядрена подводница на Китай потъна в река. Това се случи в края на май - началото на юни в корабостроителница близо до град Ухан, пише „Уол стрийт джърнъл“, цитиран от NOVA, позовавайки се на източници.

Градът се намира в централната част на Югоизточен Китай, през него минава река Яндзъ.

Отбелязва се, че китайските власти са се опитали да скрият този факт. „В допълнение към очевидните въпроси, засягащи стандартите за обучение и качеството на оборудването, инцидентът повдига по-дълбоки въпроси относно вътрешната отчетност на китайската армия и надзора на китайската отбранителна индустрия, която отдавна е засегната от корупция“, каза събеседник на изданието от Министерството на отбраната на САЩ.

Подводницата от клас Zhou е построена от държавна компания корабостроителницата Wuachang. За последно е видяна през пролетта на кей на река Яндзъ, където я оборудваха преди да излезе в морето. В началото на юни на мястото на потъването пристигнаха кранове, за да вдигнат подводницата от дъното на реката. Това се доказва от сателитни снимки на това място от Planet Labs.

Според американски източници лодката е първата от нов клас ядрени подводници и е ясно разпознаваема на сателитните изображения поради характерната си форма на кърмата, пише Дойче Веле.

На 25 август на същото място е имало още една подводница. Не е ясно дали това е същата или друга подводница.

Китайските власти не коментират нищо по темата. Говорителите на Министерството на външните работи и на китайското посолство във Вашингтон само са заявили, че не знаят нищо за предполагаемия инцидент.

Инцидентът е горчив удар за Народната република, която превърна разширяването на въоръжените си сили и флотилията си от подводници в един от основните си приоритети, припомня „Уолстрийт джърнъл". Дори и подводницата да е била спасена, ще минат месеци, преди тя да може да плава.

Според оценки на Министерството на отбраната на САЩ Китай има най-големия военноморски флот в света с над 370 бойни кораба и един от най-големите военни бюджети. Според тези оценки през 2022 г. Китай е разполагал с шест подводници с балистични ракети и шест атомни подводници, както и с 48 други с дизелов двигател. САЩ предполагат, че този флот ще нарасне до 65 подводници през 2025 г. и до 80 през 2035 година.

В сряда Китай съобщи, че е изстрелял успешно междуконтинентална балистична ракета в Тихия океан, пише още АРД.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 33 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания