Отидете към основна версия

2 357 82

Ройтерс: Лидерът на "Хизбула" Хасан Насрала е оцелял след въздушния удар

  • ливан-
  • хизбула-
  • хасан насрала-
  • израел-
  • хамас-
  • бенямин нетаняху

На 23 септември Израел обяви началото на превантивна военна операция срещу "Хизбула", след което заяви, че е ликвидирал няколко от командирите на групировката

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Лидерът на шиитското движение "Хизбула" Хасан Насрала е жив, заяви източник на Ройтерс, близък до групировката, както и събеседници от иранската информационна агенция "Тасним" и саудитската "Ал Хадат", след израелския удар по централния щаб на движението в предградие на Бейрут.

Tasnim отбелязва, че Насрала се намира на "сигурно място" и "Хизбула" скоро ще направи изявление. Високопоставен ирански източник заяви пред Ройтерс, че Техеран "проверява състоянието" на лидера на Хизбула. В същото време източник на Sky News Arabia заяви, че израелската страна е оценила операцията по убийството на Насрала като успешна.

64-годишният Насрала става генерален секретар на "Хизбула" през 1992 г., след като предишният лидер на групировката Абас ал-Мусауи е убит.

На 27 септември вечерта израелските военни нанесоха удар по централния щаб на "Хизбула" в Бейрут, като мишена на удара беше Насрала. Телевизия "Ал Джазира" съобщи, че четири сгради в района на удара са напълно разрушени.

Axios пише, че израелски служител е заявил, че САЩ са били информирани за удара минути преди той да бъде нанесен, но двама високопоставени събеседници във Вашингтон са заявили, че САЩ не са получили предупреждение.

На 23 септември Израел обяви началото на "превантивна военна операция" срещу "Хизбула", след което заяви, че е ликвидирал няколко от командирите на групировката. Ливан съобщи за повече от 500 смъртни случая вследствие на израелските удари.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 16 гласа.

Свързани новини