18 Септември, 2024 16:33 1 941 12

Още едно предупреждение в Близкия изток: Израел продължава да ни тласка към ръба на голяма война

  • израел-
  • газа-
  • хамас-
  • хизбула-
  • иран-
  • ливан-
  • бенямин нетаняху

В коментар след среща на министерско равнище в Аман на контактна група от ислямски и арабски страни за лобиране на прекратяване на огъня в Газа Айман ас Сафади каза, че мирът няма да възтържествува без решение за две държави

Още едно предупреждение в Близкия изток: Израел продължава да ни тласка към ръба на голяма война  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Израел тласка целия Близък изток към ръба на регионален конфликт, поддържайки опасна ескалация на няколко фронта, заяви днес министърът на външните работи на Йордания, цитиран от Ройтерс, пише БТА.

В коментар след среща на министерско равнище в Аман на контактна група от ислямски и арабски страни за лобиране на прекратяване на огъня в Газа Айман ас Сафади каза, че мирът няма да възтържествува без решение за две държави.

Сафади остава на поста външен министър в новото йорданско правителство, което встъпи в длъжност днес.

Новото реформаторско правителство, което ще има за задача да ускори подкрепяните от Международния валутен фонд (МВФ) реформи и да приеме планове за политическа и икономическа модернизация, днес положи клетва пред краля на Йордания Абдула Втори.

Следвалият в "Харвард" нов премиер Джафар Хасан досега бе начело на канцеларията на монарха. Според официални представители и политици през дългата си кариера на обществен служител той се е доказал като способен администратор и е надзиравал икономическите реформи като министър на планирането.

Според политиците ключовата задача на новото правителство ще бъде да се ускорят подкрепяните от МВФ реформи и да се ограничи възлизащият на повече от 50 милиарда долара държавен дълг.

Безработицата в Йордания е висока и нейната стабилност се поддържа от западни дарители с чуждестранна помощ на стойност милиарди долари, посочва Ройтерс. Представителите на традиционното статукво в страната отдавна са обвинявани, че пречат на модернизацията, която се опитва да прокара прозападният монарх, тъй като се опасяват, че либералните реформи ще отслабят хватката им върху властта.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бен Ходжа

    30 2 Отговор
    Израел прави каквото си иска, защото мюсюлманите бяха настроени едни срещу други, биха се и изтощиха и още не могат да се помирят и обединят, което дава възможност на Израел да ги бие по отделно.

    Коментиран от #11

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Хаха

    7 23 Отговор
    Иранците са по...рани.И те като Путин чертаят червени линии.После се правят на луди.Една грешна стъпка и от Иран няма да остане нищо
  • 4 Да бе

    5 20 Отговор
    Иран командва хамас и хизбула да нападат Израел. Който иска мир в Близкия изток да се справя с Иран.
  • 5 ☦ БЪЛГАРИН🇧🇬

    31 6 Отговор
    ВСИЧКИ ХОРА ПО СВЕТА СЕ СЪБУЖДАТ И РАЗБИРАТ ,ЧЕ И ХРИСТИЯНИ И МЮСЮЛМАНИ ИМАТ ЕДИН ОБЩ ВРАГ И ТОВА ЕВРЕЙСКИЯ ЦИОНИСТКИ И САТАНИСТКИ ПАРАЗИТ .
    СЪВСЕМ СКОРО ПРОБУДЕНОТО И ОСЪЗНАТО ЧОВЕЧЕСТВО ЩЕ СЕ ОБЕДИНИ И ЩЕ СЕ РАЗПРАВИ ПОДОБАВАЩО С ЕВРЕЙСКИТЕ САТАНИСТКИ И ЦИОНИСТКИ ПАРАЗИТИ...
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 ГЕНОЦИД НАД ПАЛЕСТИНА

    22 5 Отговор

    До коментар #2 от "АБВ":

    Според Теб кои са терористи ?
    Съпротивата на Палестинския народ който иска Свободна Палестина.И от друга страна агресора, който не води война а избива беззащитни жени деца и старци.Историята ще пише цялата истина някой ден.
    Спор няма!

    Коментиран от #9

  • 8 Kaлпазанин

    15 1 Отговор
    Чрез чуждестранни дарители ,,,!!!!!време за размисъл .откъде минава откраднатия сирийски петрол до Хайфа от борците за демокрация наречени фащ ,Йордания също като фараоните са лакеите им .тъпи арабели ,персите излязоха най големите мъже в региона
  • 9 ха ха

    4 10 Отговор

    До коментар #7 от "ГЕНОЦИД НАД ПАЛЕСТИНА":

    Палестинският народ е свободен и си има държава от 1948-ма година. Палестинските арабски племена си нямат държава и се чудят как да унищожат държавата на другия палестински народ... Не стига това, ами разбиха държавата и на ливанците...

    Коментиран от #10

  • 10 ГЕНОЦИД НАД ПАЛЕСТИНА

    12 1 Отговор

    До коментар #9 от "ха ха":

    Може ли да ми посочите Палестинската държава където хората ходят до магазина за хляб без да умрат
  • 11 Българин

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "бен Ходжа":

    Но личи,че това скоро ще се промени. Но има и друго. Мното араби са зависими от бизнеса със Запада и за това непредприемат нищо.....все още
  • 12 Буци

    0 0 Отговор
    Не е вярно!