Отидете към основна версия

763 13

Иран осъди израелските атаки срещу регионалните съюзници на Техеран

  • иран-
  • израел-
  • президент

Не бива да им позволяваме да атакуват една страните от оста на съпротивата, заяви снощи иранският президент Масуд Пезешкиан

Снимка: YouTube

На Израел не бива да се позволява да атакува една след друга страните от "оста на съпротивата", съюзени с Иран, заяви снощи иранският президент Масуд Пезешкиан, цитиран от Ройтерс и БТА.

Израел снощи заяви, че е бомбардирал цели на хусите в Йемен, разширявайки конфронтацията си със съюзниците на Иран в региона, след като в петък уби лидера на "Хизбула" Саид Хасан Насралла в Ливан.

В коментарите си, предадени от държавните медии, Пезешкиан заяви, че Ливан трябва да бъде подкрепен.

"Ливанските бойци не бива да бъдат оставени сами в тази битка, за да не може ционисткият режим (Израел) да атакува страните от Оста на съпротивата една след друга", каза той.

Заместник-командирът на иранската Революционна гвардия Абас Нилфорушан също беше убит при атаката в предградие на Бейрут, при която беше убит лидерът на "Хизбула".

"Не можем да приемем подобни действия и те няма да бъдат оставени без отговор. Необходима е решителна реакция", заяви Пезешкиан.

Говорителят на иранското външно министерство Нассер Канаани осъди израелските удари в Йемен и заяви, че те са били насочени срещу "гражданска инфраструктура" като електроцентрала и резервоари за гориво.

"Иран отново предупреждава за последиците върху регионалния и международния мир и сигурност от разпалването на война от страна на ционисткия режим (Израел)", добави говорителят.

При друга израелска атака в Йемен през юли изтребители бомбардираха "обекти с двойна употреба като енергийна инфраструктура" в Ходейда и военният говорител на Израел тогава заяви, че пристанището се използва от хусите за получаване на ирански оръжейни доставки.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 9 гласа.

Свързани новини