30 Септември, 2024 06:07 520 10

Иран осъди израелските атаки срещу регионалните съюзници на Техеран

  • иран-
  • израел-
  • президент

Не бива да им позволяваме да атакуват една страните от оста на съпротивата, заяви снощи иранският президент Масуд Пезешкиан

Иран осъди израелските атаки срещу регионалните съюзници на Техеран - 1
Снимка: YouTube

На Израел не бива да се позволява да атакува една след друга страните от "оста на съпротивата", съюзени с Иран, заяви снощи иранският президент Масуд Пезешкиан, цитиран от Ройтерс и БТА.

Израел снощи заяви, че е бомбардирал цели на хусите в Йемен, разширявайки конфронтацията си със съюзниците на Иран в региона, след като в петък уби лидера на "Хизбула" Саид Хасан Насралла в Ливан.

В коментарите си, предадени от държавните медии, Пезешкиан заяви, че Ливан трябва да бъде подкрепен.

"Ливанските бойци не бива да бъдат оставени сами в тази битка, за да не може ционисткият режим (Израел) да атакува страните от Оста на съпротивата една след друга", каза той.

Заместник-командирът на иранската Революционна гвардия Абас Нилфорушан също беше убит при атаката в предградие на Бейрут, при която беше убит лидерът на "Хизбула".

"Не можем да приемем подобни действия и те няма да бъдат оставени без отговор. Необходима е решителна реакция", заяви Пезешкиан.

Говорителят на иранското външно министерство Нассер Канаани осъди израелските удари в Йемен и заяви, че те са били насочени срещу "гражданска инфраструктура" като електроцентрала и резервоари за гориво.

"Иран отново предупреждава за последиците върху регионалния и международния мир и сигурност от разпалването на война от страна на ционисткия режим (Израел)", добави говорителят.

При друга израелска атака в Йемен през юли изтребители бомбардираха "обекти с двойна употреба като енергийна инфраструктура" в Ходейда и военният говорител на Израел тогава заяви, че пристанището се използва от хусите за получаване на ирански оръжейни доставки.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    5 2 Отговор
    Как ви чистят един по един..
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Николета

    2 2 Отговор
    Ние от възраждане сме с С. Македония,С. Корея, Русия, Иран, Ливан, Йемен....
  • 4 копейките

    5 1 Отговор
    На нас ни казаха да викаме за наште братя чалмите и да целуваме КОРана.
  • 5 Булпсихопатъ

    2 3 Отговор
    Тъпото е ,че Путин е агресор и терорист а Натеняху е невинна овчица с чиста душица. Някак си не се връзва. Има нещо гнило в Дания и околностите.
  • 6 Тити

    5 0 Отговор
    Амииии Иранските терористи били разсърдени видяха че са безсилни и се правят на жертви.
  • 7 скоро

    3 0 Отговор
    ще има и путлерски плач, смешен плач...
  • 8 На Израел

    2 0 Отговор
    се падна теглото да очисти света от руската мръсотия.

    Коментиран от #9

  • 9 И на

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "На Израел":

    Украйна също, останалите са лигльовци.
  • 10 Иран:

    1 0 Отговор
    Строго мъмрим Израел!