Отидете към основна версия

1 700 55

Първа жертва на ливанския фронт! Израелската армия съобщи за загинал в бой свой военнослужещ

  • израел-
  • ливан-
  • хизбула-
  • мосад-
  • бейрут-
  • иран

Двадесет и две годишен командос е бил убит в сражение на ливанска територия, уточниха Израелските сили за отбрана

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Израелската армия съобщи днес за първата смърт в бой на свой военнослужещ, откакто преди два дни започна сухопътна операция в Ливан, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес, цитирани от БТА.

Двадесет и две годишен командос е бил убит в сражение на ливанска територия, уточниха Израелските сили за отбрана. "Капитан Ейтан Ицхак Остер, на 22 години, падна в бой в Ливан", гласи съобщението на армията, цитирано от АФП.

Ливанската армия на свой ред обяви днес, че израелски дрон, насочен към едно от нейните подразделения в Южен Ливан, е ранил неин военнослужещ, информира АФП.

"Военнослужещ беше ранен от израелския враг при атака с дрон, докато подразделение се опитваше да разчисти пътя Марджаюн - Хасбая", блокиран от разрушения след бомбардировки, написа ливанската армия в социалната платформа "Екс".

Преди два дни бе съобщено за смъртта на ливански военнослужещ при израелски удар, припомня АФП.

Освен това ливанската армия каза, че сухопътните войски на Израел са пресекли за първи път очертаната от ООН демаркационна линия между Израел и Ливан, известна като "синята линия", информира ДПА.

Израелски части са навлезли на 400 метра навътре в ливанска територия, в района на село Ярун, като след това са се изтеглили, уточнява агенцията.

Часове по-рано ливанското шиитско движение "Хизбула", заради чийто обстрел по Северен Израел беше предприета израелската сухоземна операция, казаха, че са влезли в първи директен сблъсък с израелската армия. Израелските сили потвърдиха в изявление, че за първи път в операциите им в Южен Ливан се е стигнало до близък бой.

ООН установи "синята линия" през 2000 г. и започна да наблюдава изтеглянето на израелските войски от Ливан. "Синята линия" е временна граница между Ливан и Израел, защото двете държави не са се договорили окончателно за пограничните си територии, посочва ДПА.

Според резолюция на ООН от 2006 г. израелските войски трябва да са разположени зад "синята линия".

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 15 гласа.

Свързани новини