Отидете към основна версия

4 457 206

Съседите на Русия вече не се страхуват от нея след фиаското на украинския фронт

  • русия-
  • украйна-
  • нато-
  • владимир путин-
  • курска област-
  • володимир зеленски

Владимир Путин блестящо успя не само да понижи Русия до нивото на втора или трета класа, но и да я заобиколи с потенциални врагове

Снимка: БГНЕС/ЕРА

"Катастрофалният провал“ на руския блицкриг в Украйна, който доведе до огромни загуби за Москва в 30-месечна "месомелачка“, убеди други съседи на Руската федерация в способността им също да се противопоставят на евентуална инвазия, уверяват в редакцията на американския вестник The Hill.

Изданието отбелязва, че по западни оценки Русия е загубила в Украйна около 200 000 убити войници и 400 000 ранени. Астрономически са и загубите в основните видове военна техника. Това, както и успехът на Украйна в Черно море и дълбоките удари по руски военни съоръжения и рафинерии, вдъхновиха други руски съседи. В частност Естония.

В средата на септември началникът на Генералния щаб на Силите за отбрана на Естония генерал-майор Вахур Карус съобщи в интервю за местните медии за промяна в отбранителната доктрина на страната. В миналото планът бе да се издържи 10 дни, преди страната да бъде окупирана от руснаците или спасена от подкрепления от съюзници от НАТО. Сега естонската армия има съвсем различен план.

"Това се случи заради промените, които войната в Украйна донесе на много съюзници от НАТО. Вече не можем да чакаме да бъдем ударени с чук по главата, ние трябва да сме тези, които могат да направят определени неща първи“, казва Карус.

Редакцията тълкува тези думи като намерение на Естония да извърши превантивна инвазия в Русия, ако отношенията между двете страни достигнат точка на кипене. Според авторите на публикацията, ако Естония мисли така, то Латвия, Литва, Азербайджан, Казахстан и Узбекистан - и вероятно още няколко бивши съветски републики - се чувстват по същия начин.

Изданието отбелязва, че естонската армия, която може да разположи 60 000 души по време на войната, е напълно способна с подкрепата на НАТО да осъществи "нещо като“ украинската операция в Курска област.

"С една дума, Путин блестящо успя не само да понижи Русия до нивото на втора или трета класа, но и да я заобиколи с потенциални врагове“, обобщи изданието.

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 133 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: