Отидете към основна версия

2 620 60

Близкият изток се тресе! Ето ги вероятните цели в Иран на очаквания военен отговор на Израел

  • иран-
  • израел-
  • хизбула-
  • аятолах али хаменей-
  • масуд пезешкиан-
  • корпус на гвардейците на ислямската революция-
  • техеран-
  • пентагон

САЩ и Израел обсъждат възможността за нанасяне на удар от страна на Израелските сили за отбрана срещу проирански формирования и части на Корпуса на гвардейците на ислямската революция в Йемен и Сирия

Снимка: Shutterstock

САЩ и Израел обсъждат възможността за нанасяне на удар от страна на Израелските сили за отбрана (IDF) срещу проирански формирования и части на Корпуса на гвардейците на ислямската революция (IRGC) в Йемен и Сирия в отговор на изстрелването на ракети от Иран към Израел, съобщава Politico, като се позовава на съветници на американския президент Джо Байдън.

Според събеседниците на вестника САЩ активно общуват с Израел за отговор, който може да включва и удар. Сред разглежданите варианти са израелски удари срещу подкрепяни от Иран формирования или директно срещу силите на КСИР в Йемен или Сирия.

САЩ предпочитат ограничен израелски отговор на иранския ракетен обстрел, заявиха пред Politico помощници на американския президент. Двама представители на американската администрация заявиха пред Politico, че подобен отговор би удовлетворил Вашингтон и че американската страна не възнамерява да настоява за пълно израелско изтегляне. Това показва отслабването на влиянието на Байдън върху събитията в Близкия изток, отбелязва изданието.

Израелски служители заявиха пред The New York Times (NYT), че Тел Авив е готов да отвърне "по-агресивно", отколкото след иранската атака през април. Тогава Израел атакува военновъздушна база в близост до иранския град Исфахан. Според NYT в близост до обекта има ядрени съоръжения.

Ден по-рано Axios съобщи, позовавайки се на израелски официални лица, че Израел планира да нанесе "значителен ответен удар" до няколко дни заради масираната ракетна атака на Иран вечерта на 1 октомври. Тя последва смъртта на лидера на ливанската "Хизбула" Хасан Насрала в Бейрут при израелски удар, а и официалното обявяване на сухопътна операция в южните части на Ливан.

Във вторник Израел обяви, че командоси и парашутисти са преминали на близко разстояние през границата, в първата публично обявена наземна операция в Ливан. Според последващи изявления, специалните сили на Израел извършват рейдове срещу цели на Хизбула в Ливан от месеци, откривайки тунели и оръжейни складове под жилищни сгради.

Иран подкрепя "Хизбула", като организацията е посочвана като едно от прокситата на Техеран в Близкия изток.

Според събеседниците на портала целите може да са съоръжения за добив на петрол на иранска територия и други стратегически обекти. В случай на последващ отговор от страна на Техеран израелската страна не изключва удари по ирански ядрени обекти, твърдят източниците.

Байдън отказва да подкрепи евентуални израелски удари по ирански ядрени обекти и ги смята за неуместни. В същото време САЩ подкрепят Израел в конфликта, подчертават от Белия дом. На фона на новата ескалация Байдън започна да обсъжда нови санкции срещу Иран с лидерите на Г-7.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 16 гласа.

Свързани новини