12 Октомври, 2024 18:05 1 699 65

Техеран е силно притеснен! Кога и къде ще удари Израел

  • иран-
  • израел-
  • аятолах али хаменей-
  • масуд пезешкиан-
  • бенямин нетаняху-
  • хизбула

Иран забранява пейджърите и уоки-токи устройствата на гражданските полети. Отмениха смъртната присъда на активистка за трудови права

Техеран е силно притеснен! Кога и къде ще удари Израел - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Правителството на Иран е изключително "неспокойно" и прави "спешни" дипломатически усилия с останалите страни от Близкия Изток, за да се опита да измери мащаба на ответния отговор на Израел след ракетната атака, извършена от Техеран по-рано през месеца. Ако Иран не успее да намали мащаба на израелския удар, то да има съюзници, които да я защитят, пише CNN, позовавайки се на свои източници.

Притеснението на Иран идва от това дали САЩ ще успее да убеди Израел да не атакува по ядрените обекти и петролните съоръжения. Тревога предизвиква и състоянието на "Хизбула", която бе отслабена с убийството на Насрала.

САЩ провеждат разговори с Израел относно плановете ѝ за отговор на атаката на Иран. Американците са заявили ясно, че не одобряват атака по ядрените обекти или петролните съоръжения на Иран. В сряда американският президент разговаря с израелския премиер Бенямин Натеняху - за първи път от повече от два месеца - за да му каже, че отговорът на Израел трябва да бъде "пропорционален" на този на Иран.

Останалите съюзници на САЩ в Залива (бел. от ред. - Обединените арабски емирства, Бахрейн и Катар) също са изразили своето притеснение, че Израел може да атакува петролните съоръжения на Иран. Съображенията са, че това може да доведе до негативни икономически последици, както и до екологични щети за цели регион, предава CNN, позовавайки се на арабски дипломат.

Администрацията на Байдън е силно притеснена от продължаващите ескалиращи отношения между Израел и Иран. Основните са съображения са свързани с това американската държава да не бъде въвлечена в мащабна регионална война.

Изглежда, че влиянието на САЩ върху Израел не е толкова силно и постепенно отслабва, тъй като правителството на Натеняху не се съобразява с призивите за сдържани атаки в Ливан. Вместо това Тел Авив не спира да бомбардира Бейрут, разрушавайки града, докато сухопътната операция вече е взела над 1400 живота от началото на миналия месец.

Пред CNN представител на официалните власти в страната е заявило, че правителството все още не е взело решение какъв да бъде отговора на атаката на Техеран. Американски държавен служител предупреждава обаче, че позициите на САЩ и Израел могат да се разминат.

"Не можем да кажем в действителност дали са взели някакво решение, или не", смята високопоставеният американски служител.

Израел от години иска да атакува ядрените съоръжения на Иран. През годините е имало съмнения, че израелските служби извършват покушения срещу ядрени учени, работещи за ядрената програма на Иран. Периодично ядрените обекти стават обект на кибератаки, като отново Израел е заподозрян за тяхното извършване.

Иранската служба по гражданско въздухоплаване на практика забранява внасянето на пейджъри и уоки-токи устройства на борда на самолетите, изпълняващи граждански полети, предаде днес иранската новинарска агенция ИСНА, цитирана от Франс прес и БТА.

ИСНА съобщи това, след като в средата на миналия месец в Ливан имаше вълна от експлозии на пейджъри, отговорността за които бе приписана на Израел.

"Забранява се внасянето на каквито и да било комуникационни апарати, с изключение на телефони", предаде ИСНА, като цитира говорителя на службата за гражданска авиация Джафар Язерло.

На 17 септември, при едновременните експлозии на пейджъри, използвани от ливанското шиитско движение "Хизбула", което разполага с подкрепата на Иран, в Ливан загинаха десетки хора и хиляди бяха ранени.

В началото на този месец най-голямата авиационна компания в Близкия изток, базираната в Дубай "Емирейтс", също взе решение да забрани пейджърите и уоки-токи устройствата, припомня АФП.

Междувременно Върховният съд в Иран отмени смъртната присъда на иранската активистка за трудови права Шарифе Мохамади, съобщи адвокатът ѝ, цитиран от ДПА и БТА.

Присъдата на Мохамади ще бъде преразгледана в рамките на нов съдебен процес, заяви съдебният ѝ защитник Ами Раисян пред вестник „Шарх“.

Активистката беше задържана през декември миналата година и оттогава е местена в няколко затвора.

През юли революционен съд я осъди на смърт за въоръжена съпротива срещу ислямската република.

Оттогава семейството на Мохамади нае нов екип от адвокати, които да настояват за преразглеждане на делото.

Преди да бъде арестувана, Мохамади е била активно е защитавала правата на работниците в провинция Гилан, която има излаз на Каспийско море.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ⚜️Лопата с чип⚜️

    25 18 Отговор
    Седи си Техеран и се притеснява, а? Къде Ви намират ве?

    Коментиран от #16, #40

  • 4 Абе няма какво

    26 26 Отговор
    Да се притесняват! Зад тях са Русия и Китай. Даже фащ дават задна...

    Коментиран от #37

  • 5 Как така притеснен?

    23 11 Отговор
    Вчера се биеше в гърдите силен-вилен.

    Коментиран от #33

  • 6 Фактите

    24 24 Отговор
    Чалмите ще си сърбат попарата.Като се правите на мъже сега ще пуснете по някоя сълза
  • 7 Голямата

    18 14 Отговор
    Н А С Р А Л А
  • 8 ТаУмВзе

    11 19 Отговор
    Персите ги Прегазиха ционистите, па са се Жалва Праведната Пропаганда!ХАХАХХ

    Коментиран от #19, #31

  • 9 Сталин

    26 20 Отговор
    Техеран не е притеснен ,ако тези ционистки кучета се опитат да нападнат Иран,веднага се блокира Ормузкия пролив и цената на нефта отива в стратосферата и още на другия ден ционисткия банков кабал фалира

    Коментиран от #22

  • 10 Цион-мощ и сила

    21 16 Отговор
    Страх ги е,цахал бият лошо

    Коментиран от #21

  • 11 атака по ядрени обекти и съоръжения

    24 13 Отговор
    е престъпление срещу човечеството !!! Има само две страни които са го правили в историята и двете управлявани от евреи.... Украйна и Израел. И двете подкрепяни от САЩ... Това са фактите
  • 12 Докато чаккат да ги треснат

    11 5 Отговор
    ще ги тресе
  • 13 Мисит

    3 9 Отговор
    Мисирски,,,гълвутий
  • 14 Самозабравили се нищожества

    9 6 Отговор
    ...(Изглежда, че влиянието на САЩ върху Израел не е толкова силно и постепенно отслабва,...)
  • 15 А бе

    14 17 Отговор
    Когато и да удари, все ще е късно. Иран създадоха всички терористични организации в близкия изток и са основния виновник за дестабилизацията в района.
  • 16 Ха Ха

    8 2 Отговор

    До коментар #3 от "⚜️Лопата с чип⚜️":

    Ти па от де са пръкна?

    Коментиран от #50

  • 17 име

    8 8 Отговор
    Кво се чудят, да думкат по циoHиcтите докато им се завие свят.

    Коментиран от #25

  • 18 Лост

    17 6 Отговор
    САЩ били притеснени,че Израел не ги слуша.Обаче продължават да им изпращат оръжие и са наблизо със самолетоносачи.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Kaлпазанин

    8 4 Отговор
    Притеснихте и нас ,притеснителните ви ористотоии ,вие тука кастинг за идиот мисирки май сте минавали ,аман
  • 21 име

    11 12 Отговор

    До коментар #10 от "Цион-мощ и сила":

    За 1 година успяxте да намерите 2 зaлoжникa, единия от които си го yтpeпaхте сами при операцията за освобождаване. Уж можехте сами да се защитавате срещу целия apaбcки свят, ама винаги ви пази коалиция от пет-шест-надесет държави. Уж 10 пъти по силно ще отговаряте в случай на yдaр, ама миналия път единствено един радар на С300 успяхте да yдapите. Уж щяхте да се справите с Xамac за 2 сесмици, а мина повече от година. Ще доживее ли Израел 80г? Xитлepяxy каза че ще е повече, а той никога не казва истината...
  • 22 Бравос

    12 7 Отговор

    До коментар #9 от "Сталин":

    готов отговор имаш.
    То петрол, то цени.
    Забрави ли, че за по-малко от година се компенсира спирането на въглеводороди от Русия за Европа.
    С трусове, разбира се. Но стана.
    Петролните производители само чакат някой от тях да спре износа и веднага се наместват. Както Вече Русия си загуби най-големия европейски пазар.

    Коментиран от #27

  • 23 Да, редно е да им съобщава

    6 4 Отговор
    предварително.
    Толеранс.
    Не е лошо и Рашистан да предупреждава Украйна кога и къде ще удари.
    Ама кой ни слуша нас.
  • 24 Аз съм веган

    8 4 Отговор
    Очаквам да започнат да се взривяват козички.
  • 25 С какво?

    2 2 Отговор

    До коментар #17 от "име":

    С дрънчета?
  • 26 ТаУмВзе

    1 4 Отговор

    До коментар #19 от "Ха Ха":

    След само 52ва Живота прекарани във Войни, не мога да се Определя бре! Щото все още Мислите във Човешката Форма. Натам нещата са Още по Странни от Фантазията, която нямате де.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Бибитко от Банкя

    6 6 Отговор
    Клепоухият с големите уши Нетаняу си прави каквото си иска с подкрепата на САЩ, които уж сдържат Израел, а на практика го снабдяват с оръжие и подклаждат конфликта в Близкия изток.

    Коментиран от #54

  • 29 Такъв си

    3 3 Отговор

    До коментар #27 от "Сталин":

    Да не ти пука!
  • 30 Фактите

    7 5 Отговор
    Чалмите ще си сърбат попарата.Като се правите на мъже сега ще пуснете по някоя сълза
  • 31 Така е!

    2 10 Отговор

    До коментар #8 от "ТаУмВзе":

    Наакаха се от ужас! Те с едни партизански чети не могат да се оправят, камо ли с 90милионна държава! Така, че Техеран си свирка и хич не му пука, още повече руснаците ги снабдиха с С400 и други модерни оръжия!

    Коментиран от #34, #56

  • 32 Всички много притеснени

    4 1 Отговор
    Но ги снабдяват с оръжие редовно и без закъснение.
  • 33 Българин

    2 6 Отговор

    До коментар #5 от "Как така притеснен?":

    Притесняват се, че ако от Израел атакуват, то Иран ще се наложи да ги заличи след това, а там има и много читави люде. Та Техеран за тях се вайка

    Коментиран от #38

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Как точно ще в въвлекат???????,?

    0 0 Отговор
    Основните са съображения са свързани с това американската държава да не бъде въвлечена в мащабна регионална война.
  • 36 Аятолаха пълни гащите

    6 2 Отговор
    Вай , вай .вай ......
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 факти

    5 5 Отговор

    До коментар #33 от "Българин":

    Къде си тръгнал да се обаждаш и ти не знаеш При една конвенционална война Израел ще заличи Иран за броени дни,а и да не забравяме,че Израел има ядрено оръжие така,че при един друг сценарий ще им трябват няколко минути да изтрият чалмите от лицето на Земята.Освен това САЩ седят зад Израел и абсолютно никой не може да си помисли дори да погледне накриво към еврейте
  • 39 Хайо

    2 3 Отговор
    Войната ще избухне между двете държави преди изборите в Сащ с което ще бъдат отменени с цел спирането на Тръмп .Света ще бъде въвлечен с трета световна война .Между 20 и 27 този месец трябва да започне войната според независими американски източници които твърдят ,че избори в Сащ няма да има .

    Коментиран от #43, #45

  • 40 Ебрее

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "⚜️Лопата с чип⚜️":

    Потапяй се обратно в тоалетната чиния.
  • 41 Щом САЩ искат голяма война

    2 3 Отговор
    Ще я получат. И те метър няма да минат

    Коментиран от #42, #53

  • 42 Обикновен човек

    4 3 Отговор

    До коментар #41 от "Щом САЩ искат голяма война":

    Никой ще воюва със САЩ?Слънчасал си нещо.

    Коментиран от #48

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Всеки разумен човек

    5 3 Отговор
    би трябвало да е притеснен когато си има работа със луди хора, а тези в Израел категорично не са добре с главите

    Коментиран от #52

  • 45 Българските турци

    1 2 Отговор

    До коментар #39 от "Хайо":

    Не виждате ли ,че всички се мъчат да накарат Турция да скочи на някого ?!... Свален руски изтребител , убит посланик , провокации в Северен Кипър и Егейското морско и въздушно пространство , провокации в Сирия , провокации в Ирак , "Навтекс" провокации в източно Средиземно море със спорове и опити за споразумения за корекция и обявяване на фалшиви териториали води , опити за вътрешни размирици ( "Гези" и инсцениране на "кюрдско" въстание чрез ПКК) , опит за преврат с гюленистите на ЦРУ , повече от 20 опита за покушение и ликвидиране на Ердоган и много още акции чрез продажни агенти и "интелигентни" сорос оператори !... Турция и турците не спат... просто нямат възможност !...Засега са в действие Израел и изкусните лицемери на айатолахския Иран !...В Турция не са забравили откъде долетя Хомейни с екипа си в Техеран !...Да се надяваме , че този фарс , който разиграват ционистите и аятолласите по сценария подготвен от американските "евангелисти" да не завърши с взривяването на джамията "Ел АКСА" в Ерусалим , защото тогава няма само Турция да нападне ... а ще стане "ФОЙЕРВЕРКА" на Третата СВ !!!
  • 46 Ами

    2 1 Отговор
    Не знам кое правителство е "по-неспокойно", това на Иран или това на Израел.

    Коментиран от #49

  • 47 Аятолаха

    1 1 Отговор
    Му се напълни
    Памперса.
    Бункера е новото му жилище .
  • 48 Не е нужно

    2 2 Отговор

    До коментар #42 от "Обикновен човек":

    армия да воюва ако се търси отмъщение....а и Иран има стратегически партньорства и с Китай, и с Русия и с един куп знайни и незнайни неправителствени играчи включително и в САЩ.
  • 49 Като го Го гледаме

    1 0 Отговор

    До коментар #46 от "Ами":

    Нетаняху много
    Неспокоен ,

    Направо ги прави на салата
    Всички Арабски Терористи.

    Хахахаха

    Коментиран от #60

  • 50 ⚜️Лопата с чип⚜️

    2 0 Отговор

    До коментар #16 от "Ха Ха":

    Тази която те е родила ме познава отлично, питай я да ти разкаже, калмук!
  • 51 Госъ

    2 0 Отговор
    Шешел копейките тука настръхнаха бе как така Иран е притеснен …
  • 52 Да не са добре

    1 1 Отговор

    До коментар #44 от "Всеки разумен човек":

    Че дръзнаха
    Да запаткат
    Основния Спонсор на
    Терористите от Хизбула.
    Всичките ги беше страх
    Но си намериха
    Майстора
    Иранската Измет.

    Коментиран от #55

  • 53 Българските турци

    1 3 Отговор

    До коментар #41 от "Щом САЩ искат голяма война":

    Американците направиха едно мелле на атлантическия бряг на Нормандия , после засяха всички германски градове от Хамбург до Дрезден с тонове бомби и унищожиха 12 милиона цивилни германци - жени, деца ,старци,...засадиха две ядрени гъби в Япония и от тогава до днес оплакват горките 6 милиона богоизбрани унищожени от злите германци на вермахта ! А америка блестеше с измамни неонови светлини и с блясъка на богатството спечелено от бомбите които разрушиха Европа и останалия свят без да докоснат и милиметър американска земя !!! Сега са на път да повторят същия сценарий !... Испания с "Гуерника" беше началото тогава преди 85 години ! ...Днес Израел... с Газзе ! Бог да пази човечеството от Демоните на Ада !!!....
  • 54 Конфликтът

    1 0 Отговор

    До коментар #28 от "Бибитко от Банкя":

    Бе създаден от
    Хамас миналата година от
    Хамас .
    Целувките на Катъра Калантарян
    Доведоха до тази ситуация .
    Сега всички Терористи със Чалми
    Го отнасят.
    Да благодарят на Катъра.
  • 55 Нищо не ти е ясно

    0 0 Отговор

    До коментар #52 от "Да не са добре":

    но както и да е
  • 56 Руски Модерни

    1 1 Отговор

    До коментар #31 от "Така е!":

    Оръжия !

    Хахахаха

    Затова ли купуват Шахедите на
    Иран
    Хахаха
  • 57 Нали САЩ бяха в Ирак

    0 1 Отговор
    Нещо промени ли се в тяхна полза от това ? Сега ситуацията там е още по лоша за тях
  • 58 Аз от нашето Село

    2 1 Отговор
    Седя, гледам, не мисля вече за лъжите по българските новини, а се информирам от чужди канали! Просто е смешно, това което се пише в българските медии! Нищо, близо до истината! СРАМОТА!

    Коментиран от #59

  • 59 Ами сутринта в 8-9 ч по CNN

    1 1 Отговор

    До коментар #58 от "Аз от нашето Село":

    имаше много добър репортаж що за изроди са Израел......
  • 60 Ами

    0 2 Отговор

    До коментар #49 от "Като го Го гледаме":

    След "паказната акция" на Иран срещу Израел, и след фиаското в близост до руската база в Сирия, Израел се е ограничил само с удари по Ливан. Не занам дали ти е известно, но преди няколко дни израелска атака уби служители на ООН в Ливан.
    САЩ си имат свои проблеми и не им е до Израел. Така, че определено Израел има големи проблеми.
  • 61 ДъкДъкГоу

    0 0 Отговор
    Това момче е за плакат за превенция на размножаващите белиарабоарийски бokлуцu
  • 62 Първанов

    0 0 Отговор
    Докато Иран е това,което е и е в съюз с Путлер мир в Близкия изток няма да има. Но Израел са подготвени
  • 63 Фактор

    1 0 Отговор
    Израелци и иранци са едни от интилигентните нации в света. Спрете военните си и оставете дипломатите да разрешат разногласията! Не виждате ли че отивате към самоубийство?!

    Коментиран от #65

  • 64 Копейкин

    0 0 Отговор
    Брадясалите неандерталци се 💩💩💩 от страх.
  • 65 Марян

    0 0 Отговор

    До коментар #63 от "Фактор":

    Това да се прочете няколко пъти , та дано вдянат тези, които трябва. А на хихикащите злобно, може да се каже, че и на тях няма да им се размине, ако конфликтът се разрасне и излезе от контрол.