Отидете към основна версия

1 897 71

Бивш германски президент предложи да се доставят на Украйна крилати ракети Taurus

  • йоахим гаук-
  • германия-
  • украйна-
  • мнение-
  • цели

Гаук не вярва Украйна да постигне военните си цели

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Бившият президент на Германия (2012-2017 г.) Йоахим Гаук се изказа в полза на доставката на крилати ракети Taurus на Украйна. „Обсъдих това с военни експерти и подкрепям доставката на крилати ракети Taurus“, каза Гаук в интервю за медийната група Funke.

На въпрос дали могат да се нанасят удари по военни цели на руска територия, бившият президент на Германия отговори утвърдително.

В интервю за вестник Neue Osnabrücker Zeitung Гаук отбеляза, че не вярва, че Украйна ще постигне военните си цели. „Достатъчен реалист съм, за да си представя, че украинското правителство няма да постигне всичките си цели. Но аз отказвам да правя каквито и да било предложения на Украйна. Бих го сметнал за арогантно“, каза той. Правителството на Украйна и украинският народ, според бившия президент на Германия, „трябва сами да определят кога силите им са толкова изчерпани, че няма да могат да постигнат всичките си цели“.

На 20 септември германският канцлер Олаф Шолц отново отхвърли възможността за прехвърляне на крилати ракети Taurus в Киев, чийто обсег на полет е около 500 км. Ръководителят на германското правителство многократно е заявявал, че доставката на такива оръжейни системи ще доведе до „сериозен риск от ескалация“. Киев отдавна иска от Берлин ракети "Таурус". Те се считат за аналог на британските Storm Shadow, които вече са доставени в Украйна. Въпреки това обхватът на германо-шведските ракети е по-голям.

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 23 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: