Отидете към основна версия

6 Октомври, 2024 16:40, обновена 6 Октомври, 2024 16:40 1 720 66

Израел извърши най-интензивните въздушни удари по южните предградия на Бейрут

  • израел-
  • атака-
  • предградия-
  • бейрут

Най-мощната атака на Израел срещу "Хизбула" доведе до разрушения и паника в ливанската столица

Снимка: БГНЕС

Израелски въздушни удари поразиха южните предградия на Бейрут в най-интензивната бомбардировка на ливанската столица, откакто Израел засили военната си кампания срещу подкрепяното от Иран ливанско шиитско движение "Хизбула" миналия месец, предаде Ройтерс, цитирано от БТА.

През нощта оглушителни взривове отекваха в различни части на Бейрут, а небето бе озарено от червени и бели светлини в продължение на близо 30 минути. Светлините се виждаха от няколко километра, наподобявайки светкавици.

Според очевидци и военни анализатори това е най-мащабното нападение от началото на израелската атака срещу Бейрут. Днес над града се стелеше сива мъгла, докато улиците на южните предградия бяха покрити с развалини и отломки, а дим се издигаше над разрушените райони.

„Изминалата нощ беше най-насилствената до момента. Сградите около нас се тресяха и помислих, че е земетресение. Имаше десетки удари – не можехме да ги преброим – и звуците бяха оглушителни“, заяви Ханан Абдула, жител на района Бурдж ал Бараджне.

Видеозаписи, публикувани в социалните мрежи, показват нови щети по магистралата от летището на Бейрут до южните предградия, но автентичността на записите не е потвърдена от Ройтерс.

Израел съобщи, че военновъздушните сили са извършили „целенасочени удари по складове за оръжия и обекти на терористичната инфраструктура“, принадлежащи на "Хизбула". Ливанските власти все още не са съобщили за точните цели на ударите и нанесените щети.

Интензивните бомбардировки бяха извършени малко преди годишнината от нападението на "Хамас" на 7 октомври миналата година, когато бойци на групировката нахлуха в Южен Израел, извършвайки редица нападения, при които загинаха 1200 души, а над 250 бяха отвлечени и взети за заложници.

Целта на израелските удари в Ливан и сухопътната инвазия в южната част на страната е "Хизбула", основен съюзник на Иран в региона. Ливански официални представители съобщават, че израелските удари са довели до смъртта на стотици хора, включително цивилни, и са разселили 1,2 милиона души.

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 14 гласа.

Свързани новини