6 Октомври, 2024 15:46 530 5

Кириакос Мицотакис призовава за деескалация на напрежението в Близкия изток

  • гърция-
  • кириакос мицотакис-
  • деескалация-
  • напрежение-
  • близкия изток

Гръцкият премиер изразява готовност на Гърция за реакция на нарастващите заплахи в региона

Кириакос Мицотакис призовава за деескалация на напрежението в Близкия изток - 1
Снимка: БГНЕС

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис призова за деескалация на напрежението в Близкия изток на фона на все по-изострящата се ситуация в региона, съобщават гръцките медии, цитирано от БТА.

В ежеседмичното си обръщение в социалните мрежи, в което прави преглед на работата на правителството, той заяви, че Гърция остава „в състояние на повишена готовност на всички нива“.

„Несъмнено това, което беляза тази седмица, беше сериозната ескалация на напрежението в Близкия изток и увеличаването на заплахите за регионалната стабилност и сигурност“, каза Мицотакис, цитиран от "Катимерини".

„Ситуацията в Ливан значително се влоши и ние станахме свидетели на мащабна атака от страна на Иран срещу Израел, атака, която Гърция осъжда най-категорично“, добави гръцкият премиер.

Той припомни, че Гърция е евакуирала 22 гърци и 28 кипърци от Бейрут със самолет на гръцките военновъздушни сили, пише агенция АНА-МПА.

Мицотакис потвърди отново подкрепата на Гърция за Израел и правото на страната да живее безопасно - право, което беше сериозно накърнено преди една година от атаката на палестинската групировка „Хамас“.

Израел отбелязва утре годишнината от безпрецедентното нападение на своя територия, извършено от палестинското ислямистко движение „Хамас“ на 7 октомври, което отне живота на над 1200 души. То предизвика войната в ивицата Газа, която след това се разпространи в съседен Ливан срещу групировката „Хизбула“, съюзничка на „Хамас“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тойчо

    0 2 Отговор
    Да живее Израел!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Коко

    1 1 Отговор
    Всички в един глас: Израел има право ....... Хор от папагали дирижирани от Сащ
  • 5 Луд

    1 0 Отговор
    Всички двуличници призовават за мир а пращат оръжия .
Новини по държави: