Отидете към основна версия

1 113 29

"Хизбула": Възможностите на организацията ни са непокътнати

  • хизбула-
  • ливан-
  • иран-
  • израел-
  • хамас-
  • ивицата газа

Заместник-ръководителят на "Хизбула" заяви, че групировката не е отслабена

Снимка: БГНЕС/ EPA

Заместник-лидерът на "Хизбула" Наим Касем заяви в телевизионно обръщение, че способностите на подкрепяната от Иран групировка са непокътнати и нейните бойци отблъскват израелските сухопътни нахлувания, въпреки "болезнените удари", нанесени от Израел през последните седмици, след като израелските сили започнаха днес сухопътни операции в югозападната част на Ливан, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес, цитирани от БТА.

Касем добави, че групата подкрепя усилията на своя съюзник, председателя на ливанския парламент Набих Бери, за постигане на прекратяване на огъня, без да предостави повече подробности относно условията, поискани от „Хизбула“.

Според Касем конфликтът между "Хизбула" и Израел е борба за това, кой ще заплаче пръв. "Хизбула" няма да заплаче първа, увери заместник-ръководителят ѝ. Той добави, че възможностите на организацията са все още непокътнати след една година бойни действия. Още повече израелци ще бъдат разселени, докато "Хизбула" разширява ракетния си обстрел все по-навътре в Израел, добави Касем в предизвикателното си телевизионно изявление.

"Изстрелваме стотици ракети и десетки безпилотни самолети. Голям брой селища и градове са под обстрела на съпротивата", подчерта той. Според него висшето ръководство на "Хизбула" ръководи войната и убитите от Израел командири са заменени, като всички постове са заети.

"Хизбула" ще посочи нов лидер, който да наследи Хасан Насрала, "но обстоятелствата са трудни заради войната", добави Касем. Регионалното напрежение, предизвикано преди една година от нападението на палестинската въоръжена групировка "Хамас" срещу Южен Израел доведе до поредица от израелски операции по суша и въздух над Ливан и преки нападения на Иран срещу израелски военни обекти, припомня Ройтерс.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 6 гласа.

Свързани новини