9 Октомври, 2024 17:41 1 652 30

"В Близкия изток може да стане напълно непредсказуемо"

  • ливан-
  • близкият изток-
  • иран-
  • израел-
  • палестинци-
  • палестина-
  • ивицата газа-
  • хизбула-
  • хамас-
  • сирия

Може ли Израел да нанесе удар по ядрените съоръжения на Иран след ракетната атака на Техеран?

"В Близкия изток може да стане напълно непредсказуемо" - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Колко голям е рискът от пряка военна конфронтация между Иран и Израел и какво би могло да послужи като възпиращ фактор за двете страни, след като на 1 октомври 2024 година Иран предприе масирана ракетна атака срещу Израел с над 180 балистични ракети?

Да припомним, че след иранското ракетно нападение израелският министър-председател Бенямин Нетаняху заяви, че Иран "е направил голяма грешка и ще си плати за нея". На свой ред иранският външен министър Абас Арагчи предупреди, че ако Израел извърши ответен удар по Иран, отговорът на Техеран щял да бъде още по-мощен.

Заинтересован ли е Израел от деескалация в района?

Израел може да разчита на САЩ, които са най-важният му съюзник, ако реши да отвръща на иранската ракетна атака. В такъв случай от елитния Корпус на гвардейците на Ислямската революция (КГИР) "заплашват да ударят рафинерии и петролни находища (на съюзниците на САЩ. - бел. ред.) в целия регион - включително в Саудитска Арабия, Кувейт, ОАЕ и Бахрейн, ако Израел първи нанесе удар по иранските петролни съоръжения", както казва Симон Волфганг Фукс от Еврейския университет в Йерусалим и експерт по Близкия изток.

Известно е, че износът на петрол е сред основните източници на приходи за Иран. И въпреки наложените от САЩ санкции срещу петролната индустрия на страната, Техеран някак успява да продава петрол в чужбина – и най-вече на Китай. През 2023 година Иран е продал петрол за над 35 милиарда долара, съобщиха от специалното министерство на нефта в Иран. Увеличението на износа се дължи на нарастващото производство на суров петрол, на увеличеното търсене от страна на Китай и разширяването на тъй неречения "сенчест флот", по данни на Vortex Analytics - фирма за анализи, специализирана в енергийния сектор.

Иран използва своя "сенчест флот" за контрабанда на петрол с цел заобикаляне на санкциите. Според американската организация с нестопанска цел "Обединени срещу ядрения Иран" (United Against Nuclear Iran) "сенчестият флот" на Иран включва най-малко 383 плавателни съда.

Още едни щрих по темата добавя базираният в Лондон телевизионен канал Iran International: Техеран продава петрола си с 20% отстъпка от цената на световния пазар, тъй като купувачите рискуват сериозно с оглед на американските санкции. "Китайските рафинерии са основните купувачи на нелегален ирански петрол, който след това се смесва от посредници със стоки от други държави и се етикетира в Китай като внос от Сингапур или други държави на произход", разяснява схемата британското издание.

40 хилядна армия в Сирия чака сигнал от Иран

Ако Израел реши да нанесе удар по иранските петролни или дори ядрени инсталации, "ситуацията в целия Близък изток може да стане напълно непредсказуема", предупреждава професор Симон Волфганг Фукс. В същото време Израел вижда сега шанс да отслаби значително Иран и така да промени коренно ситуацията в Близкия изток. Затова професорът смята, че Израел няма никакъв интерес от деескалация на конфликта.

Иран е подкрепян от групировките Хамас в Газа и Хизбула в Ливан, както и от хутите в Йемен. Но също и от армия от наемници, която в момента е разположена в Сирия- - става въпрос за до 40 000 бойци от Сирия, Йемен и Афганистан. При нужда те могат бързо да бъдат изпратени на слабо охраняваната сирийска граница в помощ на Хизбула в битката ѝ срещу Израел.

Има ли опасност от нова война?

"Досега Иран избягваше открити военни действия срещу Израел, опасявайки се, че един ответен удар на израелската армия на негова територия би навредил на ядрената му програма и би забавил развитието на страната с години", казва Бурчу Озчелик, експертка по Близкия изток към лондонския Кралски институт на обединените въоръжени сили.

Няма обаче никакви гаранции, че ще бъде предотвратена нова война в региона. "Ако действията на израелските военни в Южен Ливан доведат до продължителни боеве с Хизбула, това може да свързаните с Иран формирования да се намесят в събитията в Ливан", казва за ДВ Бурчу Озчелик.

Автори: Дженифър Холайс, Андреас Бекер, Томас Колман


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    13 17 Отговор
    след като освободят Иран,евреите ще отскочат и до Русия

    Коментиран от #21, #23, #30

  • 2 ТаУмВзе

    15 9 Отговор
    Врътката е мега простичка - краварчето приключи във украйна и сега запали Близкия изток ПАК! Натам кое да е непредсказуемо, когато тия си се трепат във Близкия изток, откакто е създаден израел и краварите им Крадът Петрола.

    Коментиран от #14

  • 3 Механик

    15 7 Отговор
    Еее, не така де! Ами нали Израел бил на светлинни години по технологии и въоръжение в сравнение с "чаршафите"??? За какви "изненади" може да става реч?
    Хехехех! Ционистите губят по всички фронтове вече няколко години. И тоя път няма да могат да откраднат за себе си целия свят. А как бяха набрали инерция, а? Как гладко вървяха нещата... а и колко пари се наляха в осъществяването на изконната мечта на евреина- да владее цели свят! Да му е бащиния.
  • 4 ХоХо

    8 0 Отговор
    Напълно си е предсказуемо и всички ние прочетохме предсказанията. А те се изпълняват без съчувствие към никой!
  • 5 В статията е забравена обаче

    7 5 Отговор
    позицията на Ирак
  • 6 На само може

    10 9 Отговор
    Ще го направи, ако Иран продължава да е руско прокси и да слуша загубеняка Путин.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Пръц

    9 5 Отговор
    Предсказуемо е.Израел изпотрепа (на глава от населението)10 пъти повече хора от лошия Путин. Демократичния запад гледа безучастно. Арабите не забравят а и запада никой вече..........за слива.Те затова и този ционизки рев.
  • 9 А доларът върви нагоре

    4 2 Отговор
    и в момента спрямо основните валути. Докъде ще стигне при евентуална война.
  • 10 ЗЕЛЕНСКИ В ШОК!

    8 3 Отговор
    А мен ме...прелъстиха и...изоставиха...😓😨😟😠😮‍💨🙄🫢🤐!
  • 11 Хубаво разбрахме че Иран нефт изнасял

    5 4 Отговор
    А Израел какво изнася да ви питам освен оръжие което впрочем не е и негово в по голямата си част а е единствено пребрандирано и козметично модифицирано ? Израел има ли някакви суровини въобще че да си фантазира че може да е самодостатъчен а ? Нищо няма а и потъва икономически със секунди. Отделно че е толкова лесен за блокиране че за дни може до купона система да стигне. Крайните му кораби и танкери предимно под британски флаг са толкова уязвими че е чудо че още плават.

    Коментиран от #17

  • 12 Не: може

    4 2 Отговор
    Да стане, бе, галфони!
    То вече Е непредсказуемо! Жална ни майка!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Ти явно си бавноразвиващ се

    5 7 Отговор

    До коментар #2 от "ТаУмВзе":

    или ти е гадно да кажеш истината, защото от нея ще инфарктираш. Пазиш си сърцето (мозъкът ти отдавна не е твой, а Путинов).
    Инициаторът за цялата заложническа дандания е Путин, за да отвлича вниманието от геноцида си в Украйна. Терористите-изпълнители са надъхани от него канарчета. Те обичат пушкала и патаклами. Путин е обзавел с калашници цялото палестинско население без бебетата.
    Ти с Мосад не спори! Каквото казаха, се оказа вярно. Каквото обещаха, изпълниха го.
    Не разбирсм как може смисъл на живота ти да е да прокарваш доктрините на изперкало бункерно джудже. Не вярвам да е само за пари. Едва ли си забогатял от траншовете му.
    Започвам да мисля, че ви обединяват педофилските вкусове. Какво друго да е.

    Коментиран от #16, #25

  • 15 Kaлпазанин

    1 2 Отговор
    ДЗ знае най добре ,точно към това се стремите ,тсв намаляване на населението,останалото чипосани гои и евреите за господари
  • 16 ТаУмВзе

    3 2 Отговор

    До коментар #14 от "Ти явно си бавноразвиващ се":

    Доктор Гълъбова знае ли, че си напуснала Курило?

    Коментиран от #18

  • 17 Израел е

    6 4 Отговор

    До коментар #11 от "Хубаво разбрахме че Иран нефт изнасял":

    Високо технологична страна - произвежда шпионски софтуеър, ядрено оръжие, гърмящи пейджъри и друга гърмяща битова техника, а също, атентати, интриги, раздори и войни! Малко ли е? Хубавци!
    Когато и да ги затриеш, все е късно!

    Коментиран от #20

  • 18 Не знам да имаме общи познати

    3 1 Отговор

    До коментар #16 от "ТаУмВзе":

    Не ми пробутвай лекуващите те лекари. Те са си твои.
    Кажи си трите имена и ЕГН-то да проверя дали не си ми бил пациент на мен. Няма да се учудя.

    Коментиран от #27

  • 19 Форумец с три виШи

    4 4 Отговор
    Росйа утече ф кънала.
  • 20 Затривай ги,

    3 0 Отговор

    До коментар #17 от "Израел е":

    какво само хленчиш тука.
  • 21 Със сигурност

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    Тън-мън няма. Затова копейките бързат да дращят като за последно, че надниците може да секнат внезапно. Сега действат на принципа "ден година храни".
    Не се знае после дали Северна Корея ще иска да я представляват. Те са дисциплинирани, а копейките са безредна тълпа. Едва ли ще им се доверят. Пък и в Северното корито целуването на Корана не се котира.
  • 22 #идиоти вън

    3 2 Отговор
    Ако САЩ не стоеше зад Израел, то отдавана да не съшествуваше, но дълбокото мълчание на Китай, който ползва петрола на Иран, е силно притеснително!
  • 23 #идиоти вън

    0 3 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    Една малка тайна да ти открехна, че на път за Русия може да останат в България, защото отдавна са си я харесали!

    Коментиран от #26

  • 24 Ами ...

    2 1 Отговор
    "Китайските рафинерии са основните купувачи на нелегален ирански петрол, който след това се смесва от посредници със стоки от други държави и се етикетира в Китай като внос от Сингапур или други държави на произход", разяснява схемата британското издание.

    Е, те тва е ключето. Сега да стане ясно , че русначетата не са сготвили манджата, щото имаше и един проект " Пътя на коприната". Те на Изток така убиват - с копринено въженце.
  • 25 Уф ... аман

    0 2 Отговор

    До коментар #14 от "Ти явно си бавноразвиващ се":

    Я сега си кажи що нямаше реакция на съобщенията от египетските служби и що е спряно подслушването на хамасорци 1 година преди 7-ми. А иначе знаехте къде е Наср Алла. Щото те египтяните официално казаха какво са ви предупредили.

    Коментиран от #28

  • 26 Костадин Костадинов

    1 0 Отговор

    До коментар #23 от "#идиоти вън":

    За русуфилякъ това не е проблем,нали?
  • 27 ТаУмВзе

    1 1 Отговор

    До коментар #18 от "Не знам да имаме общи познати":

    Пробутват ти го Редовно, та за това се обясняваш като ученичка!
  • 28 Бъркаш ме с някой израелец

    2 1 Отговор

    До коментар #25 от "Уф ... аман":

    Аз съм българче. Питай Мосад. Оттам със сигурност знаят за този руски фейк. Вече хептен не знаеш на кой свят си. Тук е България, не Копейкистан. Както са те информирали рашките, така си ги къдри, но не ме занимавай.
    Бъркаш адресата.
  • 29 транзистор

    0 1 Отговор
    Абе вие от някоя нормална медия можете ли да преписвате, ами само тия слуги на Щатите цитирате?
  • 30 Българин

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    След като се освободи от насъбралите ти се 💩💩💩 роди една тъ п а мисъл. 🤣🤣🤣