Отидете към основна версия

2 228 90

Шефът на МИ-5: Руското разузнаване иска да предизвика хаос в Европа

  • ми5-
  • великобритания-
  • русия-
  • кен маккалъм-
  • ал кайда-
  • ислямска държава-
  • иран

В годишната си реч генералният директор на Службата за сигурност Кен Маккалъм също така обвини Иран, че стои зад заговор след заговор на британска земя

Снимка: Shutterstock

Руското военно разузнаване (ГРУ) се опитва да предизвика "хаос“ във Великобритания и Европа, заяви днес шефът на британското контраразузнаване МИ-5, докато нарастващата заплаха от "Ал Кайда" и "Ислямска държава“ е най-голямото му притеснение, свързано с тероризма, предаде Ройтерс, пише бТА.

В годишната си реч генералният директор на Службата за сигурност МИ-5 Кен Маккалъм също така обвини Иран, че стои зад "заговор след заговор“ на британска земя.

Маккалъм заяви, че разследванията на държавни заплахи са се увеличили с 48% през последната година, а Русия и Иран са се обърнали към престъпници, наркотрафиканти и марионетки, които да вършат "мръсната работа“.

"Трябва да ви е ясно, че МИ5 има адски много работа“, каза той.

Като очерта заплахите за Великобритания, Маккалъм заяви, че от март 2017 г. МИ-5 и британската полиция са пресекли в последния им етап 43 заговора, някои от които са били в последните дни на планиране на масови убийства.

Терористичните тенденции, които според ръководителя на шпионската служба го тревожат особено, е засилването на заплахата от страна на "Ал Кайда", която се опитва да се възползва от конфликта в Близкия изток и особено от "Ислямска държава", която е възобновила усилията си за износ на тероризъм, позовавайки се на нападението срещу концертна зала в Москва през март.

Досега обаче конфликтът в Близкия изток все още не е довел до мащабно насилие от страна на екстремисти у дома, каза той.

От лицата, които се разследват за участие в тероризъм, 13% са на възраст под 18 години, което е три пъти повече в сравнение с последните три години, каза той.

Голяма част от речта на Маккалъм обаче беше посветена на държавните заплахи от страна на Русия и Иран.

Въпреки експулсирането на повече от 750 руски дипломати от Европа, откакто Русия нахлу в Украйна, и изгонването на последния офицер от руското военно разузнаване от Великобритания по-рано тази година, той заяви, че е "забележително“ как руската държава се обръща към пълномощници, за да върши работата си.

"По-специално ГРУ е с постоянна мисия да генерира хаос по британските и европейските улици: видяхме палежи, саботажи и др. Опасни действия, провеждани с все по-голямо безразсъдство“, каза Маккалъм, като отказа да даде повече подробности.

От януари 2022 г. насам, заяви също шефът на МИ5, неговата служба и полицията са реагирали на 20 подкрепяни от Иран заговора, които потенциално са представлявали смъртоносни заплахи за гражданите и жителите на Обединеното кралство.

"Виждали сме заговор след заговор тук, в Обединеното кралство, което е безпрецедентно темпо и мащаб“, каза той.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 47 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: