Отидете към основна версия

797 30

Виктор Орбан призова за одобрение на членството на България и Румъния в Шенген до края на годината

  • унгария-
  • виктор орбан-
  • членство-
  • българия-
  • румъния-
  • шенген

Унгарският премиер подчерта значението на борбата с незаконната миграция и конкурентоспособността на ЕС пред Европейския парламент

Снимка: БГНЕС

Унгарският премиер Виктор Орбан предложи до края на годината да бъде одобрено пълноправното членство на България и Румъния в Шенгенското пространство. Това заявление той направи днес при представянето на програмата на унгарското ротационно председателство на Съвета на ЕС пред Европейския парламент в Страсбург, цитирано от БТА.

По отношение на връщането на контрола по вътрешните граници от Германия, Орбан подчерта необходимостта от възстановяване на правилното функциониране на Шенген и предложи въвеждането на система за срещи на високо равнище по темата „Шенген“.

Според унгарския премиер борбата с незаконната миграция е ключов приоритет на унгарското председателство. Орбан изтъкна, че охраната на външните граници на ЕС е от значение за целия съюз и призова за подкрепа към страните, разположени по тези граници.

Той повтори предложението за създаване на центрове за регистрация на мигранти извън територията на ЕС, като добави, че сегашната система за предоставяне на убежище не функционира ефективно. Орбан изрази мнение, че незаконната миграция води до увеличаване на антисемитизма и хомофобията, което предизвика смесена реакция от аплодисменти и освирквания в залата.

По въпросите на отбраната, Орбан заяви, че ЕС не е в състояние да осигури адекватна сигурност и че е необходимо да се засили отбранителната индустрия. Той посочи Унгария като пример, инвестираща 2,5% от БВП в отбрана.

Друга ключова тема за унгарското председателство е конкурентоспособността на ЕС. Орбан подчерта, че икономическият растеж в Европа е значително по-бавен в сравнение със САЩ и Китай, и добави, че високите цени на природния газ допълнително усложняват положението. Той отбеляза важността на подкрепата за енергийната инфраструктура и изграждането на терминали за втечнен природен газ.

Относно зеления преход, Орбан изрази съмнение, че той ще е достатъчно решение за енергийната криза, като прогнозира, че до 2030 г. предприятията, използващи изкопаеми горива, няма да намалеят.

Накрая, Орбан отново призова за бързо присъединяване на страните от Западните Балкани към ЕС, като подчерта, че някои от кандидатите вече отговарят на техническите изисквания, но липсва политическо единодушие за приемането им.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: