Отидете към основна версия

7 409 130

Огромен удар за Зеленски: Камала Харис игнорира Украйна

  • украйна-
  • сащ-
  • камала харис-
  • джо байдън-
  • доналд тръмп-
  • русия-
  • война-
  • зеленски-
  • володимир зеленски

Войната в Украйна не е сред акцентите в кампанията на Харис в битката й за Белия дом

Снимка: БГНЕС/ EPA

На теория Камала Харис, кандидатка на Демократическата партия за президентските избори в САЩ, подкрепя Украйна и иска тя да спечели войната. На практика обаче нещата са малко по-различни.

The Telegraph пише, че по време на предизборната си кампания Камала Харис до голяма степен игнорира темата „Украйна“. Наскоро тя отказа да каже, че подкрепя приемането на страната в НАТО.

Има сигнали, че ако спечели изборите за президент на САЩ, Камала Харис няма да е този верен съюзник на Киев, каквито надежди възлагат украинците сега. На последния президентски дебат Харис беше попитана дали иска Украйна да спечели войната. Тя даде дълъг отговор, който не включваше отговора „да“.

Някои американци имат чувството, че нейният ангажимент към отбраната на Украйна намалява. Едно от обясненията за очевидното пренебрегване на Украйна от страна на Харис по време на предизборната кампания е, че въпросът просто не е решаващ в гласуването в Щатите.

Намалява процентът на американците, които искат САЩ да продължат да финансират Украйна. Темата „Украйна“ се появява все по-малко в новините и има умора не само в Европа, но и в САЩ.

Близки до Доналд Тръмп казват, че той вярва, че Украйна е проблем за Европа, а не за Америка, и че вниманието на Вашингтон трябва да бъде насочено към Пекин. Неговата реторика е далеч от наративите на Републиканската партия от 80-те години на миналия век, когато призоваваше за силна намеса срещу Съветския съюз, за ​​да защити либералния Запад.

Сред демократите подкрепата за Украйна е по-висока, но само малка част от избирателите виждат това като един от най-големите проблеми на тези президентски избори. Според анализатори вътрешни проблеми като икономиката, миграцията и абортите тревожат много повече американските гласоподаватели.

Има и скептицизъм, че войната в Украйна скоро може да бъде спечелена от украинските сили. С наближаването на изборите нарастващият скептицизъм сред законодателите тревожи западните съюзници. Има и твърдения, че Харис е политик с повече интерес към вътрешните дела, а не външните работи. Ако тя спечели битката за Белия дом, но не успее да осигури и двете камари на Конгреса, изглежда малко вероятно помощта за Украйна да бъде начело в списъка ѝ с приоритети, когато търгува с републиканците.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 51 гласа.

Свързани новини