Отидете към основна версия

1 786 46

Илон Мъск е на път да стане първия в света трилионер в долари

  • илон мъск-
  • богатство-
  • пари

Това може да се случи в рамките на следващите три години

Снимка: ЕПА

Илон Мъск е на път да стане първия в света трилионер в долари до 2027 г., според скорошен доклад на Informa Connect Academy, предаде бизнес телевизия CNBC, цитирана от БНР.

От милиардерите в света Мъск е най-близо до тази 13-цифрена сума, а богатството му продължава да растеж.

В началото на 2020 г. Мъск "струваше" около 28,5 млрд. долара, според индекса на милиардерите на агенция Блумбърг. До края на същата година той вече притежаваше около 167 млрд. долара, а към септември нетното му богатство беше оценена на приблизително 265 млрд. долара, според индекса на Блумбърг.

Най-големият двигател на богатството на Мъск са акциите на неговата компания за електромобили Tesla, които се повишиха по време на коронавирусната пандемия. Те се движеха около 30 долара за акция през януари 2020 г., а до януари 2021 г. скочиха до почти 300 долара за акция.

"Ако погледнете списъка на най-богатите американци, независимо дали говорим за Илон Мъск или Джеф Безос, причината хората да станат супер богати е, че създават компания и развиват тази компания. И причината тази компания да продължава да расте и да расте е произвежда нещо ценно, което хората искат", посочи Джеймс Петокукис, анализатор на икономическата политика за Американския институт за предприемачество.

По-богатите хора обикновено имат по-големи части от активите си, инвестирани на фондовия пазар, докато домакинствата със средни доходи са склонни да държат по-голяма част от богатството си в недвижими имоти.

Най-богатият 1% от американците притежава близо 50% от всички акции на САЩ, докато най-бедните 50% от американците държат едва около 1% от всички акции към средата на 2024 г., според данни на Федералния резерв на САЩ.

Около 58% от семействата са притежавали пряко акции през 2022 г. или непряко чрез пасивни инвестиции като пенсионни сметки.

"Неравенството в богатството до голяма степен се определя от цените на различните видове активи", каза Джон Сабелхаус, сътрудник в института Брукингс, като добави: "Едно от нещата, които ще доведат до увеличаване на неравенството в богатството, измерено чрез концентрация на богатство, е фондовият пазар".

Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 8 гласа.

Свързани новини