Отидете към основна версия

1 683 30

Тръмп говорил с Нетаняху преди "няма и два дни": Биби е твърд, не слуша Байдън

  • доналд тръмп-
  • бенямин нетаняху-
  • сащ-
  • израел

САЩ ще изпратят на Израел противоракетна отбранителна система за сваляне на балистични ракети

Снимка: YouTube

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп, който е претендентът на Републиканската партия за поста на изборите на 5 ноември, каза, че е разговарял с министър-председателя на Израел Бенямин Нетаняху "преди няма и два дни", предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Тръмп беше попитан кога за последно е говорил с израелския лидер по време на интервю за телевизия "Фокс нюз", излъчено днес, уточнява агенцията.

"Преди няма и два дни, а това, че дойде в дома ми във Флорида, в Мар а Лаго, заедно със съпругата си, беше очарователно", отговори на въпроса Тръмп.

Той се срещна с Нетанхю в имението си в Палм Бийч, щата Флорида, през юли. Това беше първата им среща след края на президентския мандат на Тръмп.

Настоящият президент на САЩ Джо Байдън също разговаря с Нетаняху тази седмица в контекста на нарасналото напрежение с Иран. Телефонният им разговор в сряда е първата им публично известна комуникация от август насам.

Тръмп каза, че е "жалко" Байдън и Нетаняху да не са разговаряли близо два месеца. "Трябва да ви кажа, че Биби (умалително от Бенямин - бел. ред.) се държи много твърдо. Той не слуша Байдън", заяви Тръмп.

Отношенията между действащия американски президент и премиерът на Израел се обтегнаха заради начина, по който израелският лидер води войната в ивицата Газа, и заради конфликта с ливанската шиитска групировка "Хизбула", посочва Ройтерс.

Израел обяви, че ще продължи военните си операции до момента, в който е сигурен в безопасността на своите граждани.

Междувременно САЩ обявиха днес, че ще изпратят на Израел противоракетна отбранителна система за сваляне на балистични ракети (ТААД/THAAD - Terminal High-Altitude Area Defense), като с нея ще действат американски военнослужещи, в знак на подкрепа за израелската противовъздушна отбрана срещу ракетните атаки от Иран, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Президентът на САЩ Джо Байдън каза, че изпраща системата "за защита на Израел", допълни агенцията.

Говорителят на Пентагона Пат Райдър заяви, че разполагането на тази противоракетна система ще разшири диапазона на действие на израелската ПВО.

"Това е част от стъпките за подпомагане, които американската армия прави през последните месеци, за да подкрепи отбраната на Израел и за да защити американските граждани от атаките на Иран и приближените на Иран групировки", каза Райдър, цитиран от Ройтерс.

Иранският външен министър Абас Арагчи заяви по-рано днес, че САЩ "излагат на опасност живота на своите военнослужещи, като ги пращат да действат с американските противоракетни системи в Израел".

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.

Свързани новини