Отидете към основна версия

4 977 135

На източния фронт! Тактиката на месомелачката работи, руската армия напредва с невиждани темпове

  • русия-
  • украйна-
  • донбас-
  • курска област-
  • войници-
  • володимир зеленски

Според американското разузнаване август и септември са най-кървавите месеци от началото на войната, с над 1200 убити или ранени руснаци всеки ден

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Терминът "месомелачка“ е широко използван за военната стратегия на Русия в кампанията ѝ за превземане на Донбас и стратегията - въпреки огромните загуби на човешки животи, работи, пише британският вестник The Times.

Дори като се вземе предвид тази стратегия, мащабът на загубите сред руснаците в Донбас е станал безпрецедентен през последните месеци. Според американското разузнаване август и септември са най-кървавите месеци от началото на войната, с над 1200 убити или ранени руснаци всеки ден.

Въпреки това, колкото и самоубийствена да е тази стратегия, тя не е без ефект, отбелязва The Times. По данни на разузнавателната организация Black Bird Group през последните два месеца Русия е завладяла територия с темпове, невиждани от 2022 година – 511 квадратни километра.

Десантчик на име Андрей от една от въздушнодесантните бригади, защитаващи фронтовата линия край Курахово, споделя пред изданието, че в хода на бойни действия на позициите на неговата рота ежедневно загиват от 20 до 30 руснаци.

"Хората, които се изпращат за тези нападения, не са истински бойни единици и са зле обучени. Но те все още изчерпват запасите ни от боеприпаси и всеки път някой от нашите момчета е ранен или убит“, допълва Андрей.

Той казва, че понякога руските войници успяват да се промъкнат на украинска територия и да се скрият, тогава военните от ВСУ трябва да губят време, за да ги издират и ликвидират.

"Целта на всичко това е да се изтощат ресурсите ни и да се отвлече вниманието ни. Грубо е, но работи. Преди две седмици те успяха да напреднат 500 метра“, казва той.

Опасност представляват и възможни сътрудници, които би могло да има сред местните жители.

"Почти всички местни жители, които срещнах, ни подкрепят, но трябва непрекъснато да местим позициите си, защото има хора, които дават координати на руснаците“, казва Назар Войтенков, говорител на 79-та бригада.

Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 68 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: