Отидете към основна версия

1 114 31

Над 150 китайски военни самолета прелетяха край Тайван за един ден

  • тайван-
  • китай-
  • самолети-
  • военно учение

Пекин организира вчера военни учения за обкръжаване на Тайван с помощта на самолети и бойни кораби

Снимка: БГНЕС/ EPA

Тайван е засякъл рекордните 153 китайски самолета за един ден в близост до острова, сочат данни, публикувани днес от тайванското министерство на отбраната в края на деня на мащабните китайски военни учения, предаде Франс прес, съобщи БТА.

Тези полети са извършени в рамките на 25-часов период, който е приключил в 06:00 ч. местно време днес (22:00 ч. по Гринуич вчера), съобщи министерството, като добави, че през същия период са били засечени и 14 китайски кораба.

Пекин организира вчера военни учения за обкръжаване на Тайван с помощта на самолети и бойни кораби. Те се проведоха няколко дни след речта на тайванския президент Лай Чинте в четвъртък по случай националния празник на Тайван.

Лай обеща да се „противопостави на китайското анексиране“ на острова или на „посегателството върху (неговия) суверенитет“. Ученията бяха представени от китайската армия като „предупреждение“ към „сепаратистите“, а Пекин редовно обвинява тайванските власти, че агитират за независимост на острова. Китай смята Тайван за една от своите провинции, която все още не е успял да обедини с останалата си територия след края на гражданската война в Китай през 1949 г., посочва АФП.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 11 гласа.

Свързани новини