Отидете към основна версия

641 11

САЩ, Южна Корея и Япония сформират нов екип за наблюдение на санкциите срещу Северна Корея

  • северна корея-
  • сащ-
  • южна корея-
  • япония-
  • санкции-
  • екип

Многостранен екип ще следи за прилагането на санкциите след блокиране на мониторинговия процес в ООН от Русия и Китай

Снимка: БГНЕС

САЩ, Южна Корея и Япония обявиха днес нов многостранен екип за наблюдение на прилагането на санкциите срещу Северна Корея, след като Русия и Китай възпрепятстваха съществуващия механизъм на ООН, предаде "Ройтерс", цитирано от БТА.

Механизмът, наречен Многостранен екип за наблюдение на санкциите, беше създаден след като през март Русия отхвърли ежегодното подновяване на експертната група на ООН. Тази група през последните 15 години следеше прилагането на санкциите, насочени към ограничаване на ядрената и ракетната програма на Северна Корея. Китай се въздържа при гласуването, припомня "Ройтерс".

Новият екип ще продължи работата на ООН, включително ще изготвя редовни доклади за прилагането на санкциите. Той ще включва участието на осем други държави, сред които Великобритания, Франция и Германия, заяви южнокорейски служител.

Официалното начало на дейността на екипа беше обявено на съвместна пресконференция в Сеул от заместник-държавния секретар на САЩ Кърт Кембъл, южнокорейския заместник-министър на външните работи Ким Хонг-кюн и японския заместник-министър на външните работи Масатака Окано, заедно с посланиците на осемте държави, преди разговорите им в Сеул.

Инициативата може и да няма международната легитимност, която идва с подкрепата на ООН, но ще осигури по-ефективно наблюдение на Северна Корея. Това ще стане, без да се налага да се справя с опитите на Москва и Пекин да омаловажат предполагаемите нарушения на санкциите от страна на Пхенян пред световната организация, заяви друг представител от Сеул.

"Бяха проведени различни дискусии за това как да се реши проблемът с липсата на комисията на ООН, но имаше консенсус относно спешността и необходимостта от незабавно разрешаване на въпроса, тъй като Северът продължава да нарушава санкциите на ООН", каза първият служител.

"Екипът е отворен за всички държави, които желаят да поемат ангажимент и да дадат своя принос, и очакваме с нетърпение да се присъединят още държави."

Вашингтон и Сеул твърдят, че Северна Корея и Русия са осъществили незаконни военни сделки. Москва и Пхенян отричат да са извършвали търговия с оръжие, но обещаха да засилят военните си връзки, като на среща на върха през юни сключиха договор за взаимна отбрана.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: