Отидете към основна версия

1 811 24

Лидерът на „Хамас“ е ликвидиран?

  • ивицата газа-
  • яхия синуар-
  • израел-
  • газа-
  • хамас

Израел проверява вероятността лидерът на "Хамас" да е сред убитите при операция в Газа

Снимка: БГНЕС/ EPA

Израелската армия съобщи, че проверява възможността лидерът на "Хамас" Яхия Синуар да е сред убитите при операция в ивицата Газа, чиято мишена според военните са били трима екстремисти, предаде Ройтерс, съобщи БТА.

"На този етап самоличността на терористите не може да бъде потвърдена", се казва в съобщение на ЦАХАЛ. Оттам допълват, че няма данни в сградата при ликвидирането на тримата екстремисти да е имало и заложници.

Синуар, главният архитект на нападението от 7 октомври 2023 г. срещу Израел, предизвикало войната в Газа, беше обявен за лидер на "Хамас" след убийството на предшественика си Исмаил Хания в Техеран през август.

По-рано днес ръководителят на иранската Революционна гвардия Хосейн Салами заплаши Израел с болезнен удар, ако реши да атакува ирански цели като отмъщение за ракетния обстрел по израелска територия от 1 октомври, предаде АФП.

"Ако допуснете грешка и атакувате наши цели, независимо дали в региона, или в Иран, ние отново ще ви ударим болезнено", предупреди генерал Салами. Той присъства на погребението на генерал Абас Нилфорушан от Корпуса на гвардейците на Ислямската революция, убит при израелски удар през септември в Ливан, който отне живота и на бившия ръководител на "Хизбула" Хасан Насралла.

На 1 октомври Иран изстреля около 200 ракети срещу Израел. За първи път в атаката бяха включени и няколко хиперзвукови ракети. Ударите бяха представени от Техеран като отмъщение както за смъртта Насралла, така и за убийството на бившия ръководител на ливанското крило на "Хамас" Исмаил Хания, за което също бе обвинен Израел.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 18 гласа.

Свързани новини