18 Октомври, 2024 10:30 2 855 69

Израел публикува видеозапис на последните мигове на лидера на "Хамас"

  • хамас-
  • яхия синуар-
  • израел-
  • газа-
  • ивицата газа

В продължение на месеци специализирана елитна оперативна група издирваше водача на терористите, стоящи зад атаките от 7 октомври

Израел публикува видеозапис на последните мигове на лидера на "Хамас" - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Израел публикува видеозапис на последните мигове на лидера на "Хамас" Яхия Синуар, гласи заглавието на британския в. "Гардиън", предаде БТА.

На кадрите, заснети от дрон, Синуар е сам в апартамент в Газа, чиито стени са разрушени от обстрела. Той седи прегърбен на стол, покрит с прах, с ранена дясна ръка, а главата и лицето му са закрити от шал. Видеото показва как Синуар хвърля пръчка над главата си по посока на приближаващия дрон. След това военните изстреляли още един снаряд по сградата, което я срутило върху лидера на "Хамас".

Към момента на заснемане на кадрите Синуар е бил идентифициран само като боец, заяви израелският военен говорител Даниел Хагари. Той каза, че у Синуар са намерени бронежилетка, гранати и 40 000 шекела (10 707 долара).

През последните месеци от живота си главният организатор на нападението срещу Израел на 7 октомври 2023 г., което доведе до войната в Газа, изглежда е престанал да използва телефони и други средства за комуникация, които биха позволили на мощните израелски разузнавателни служби да го проследят, подчертава "Гардиън".

"След като цяла година издирваше най-търсената си мишена в тунелите на "Хамас" под Газа, изглежда, че Израел е намерил целта си по време на случайна среща по разрушените улици на крайбрежната ивица", отбелязва от своя страна британският в. "Телеграф".

В продължение на месеци специализираната елитна оперативна група издирваше водача на терористите, стоящи зад атаките от 7 октомври миналата година. Смяташе се, че той е скрит дълбоко под земята. Израелските войници първо извикали танк, стрелял по сградата с бойци, която се срутила. Едва след като открили три тела в развалините, войниците били изненадани, че единият мъртвец изглеждал добре познат.

Израелският министър на отбраната Йоав Галант вече заяви, че страната му "ще достигне до всеки терорист и ще го ликвидира". Той добави цитат от библейската "Книга на Левит": "И ще гоните враговете си, и те от меч ще паднат пред вас" (26:7). Видеоклип, публикуван от израелски вестник, показва как хора на плаж в Тел Авив ръкопляскат и се радват, след като един от тях казва по високоговорител "Сбогом, Синуар".

Израел беше обявил Синуар за "ходещ мъртвец" и го нарече "лицето на злото", като обеща, че той ще бъде ликвидиран след нападенията, при които бойци на "Хамас" нахлуха в Южен Израел, убиха около 1200 души и отведоха около 250 заложници в Газа. Но досега той оставаше неуловим.

Съзнавайки, че Израел се приближава към него, и след като е видял няколко от другарите си да загиват при израелски удари, Синуар отдавна беше решил, че няма да преживее войната, отбелязва "Телеграф". Но освен по-фаталистичен, той е ставал и все по-малко гъвкав. Смяташе се, че той е бил решен да види как Израел се забърква в по-широк регионален конфликт, който да принуди Бенямин Нетаняху да отслаби офанзивата си в Газа, като не е имал намерение да постигне каквото и да е споразумение с Израел за прекратяване на конфликта.

Тялото на лидера на "Хамас" беше прехвърлено в морга в Тел Авив. В момента издирването е насочено срещу брата на Синуар - Мохамед, както и всички военни командири на "Хамас", отбелязва френският в. "Фигаро".

Началникът на генералния щаб на армията генерал Херци Халеви заяви, че войната "няма да приключи", докато не бъдат заловени всички виновници за случилото се на 7 октомври миналата година и не бъдат върнати "всички заложници", държани в Газа, припомня френското издание. "Синуар е мъртъв. Ще спрат ли боевете?", гласи изчерпателното заглавие на в. "Ню Йорк таймс".

Френският в. "Монд" от своя страна обръща внимание на реакцията на Иран. Представителството на страната в ООН заяви, че смъртта на Синуар "ще укрепи духа на съпротивата" срещу Израел. "Той ще стане модел за младежите и децата, които ще продължат по пътя на освобождението на Палестина. Докато окупацията и агресията продължават, съпротивата ще продължи", увериха иранските представители. В същото време израелският премиер Бенямин Нетаняху определи ликвидирането на Синуар като "началото на края" за войната в Газа, посочва "Монд". Той заяви, че войната може да свърши "още утре", ако "Хамас" сложи оръжие и върне израелските заложници. "Това е добър ден за Израел, за САЩ и за света", заяви президентът на САЩ Джо Байдън, цитиран от в. "Ел Ей таймс".

Вицепрезидентката Камала Харис, която води кампания за президентския пост в щата Уисконсин, заяви от своя страна, че смъртта на Синвар "ни дава възможност най-накрая да сложим край на войната в Газа", посочва изданието. Въпреки че Израел е подложен на голямо международно осъждане за страданията на цивилното население, включително обвинения във военни престъпления, американски и израелски официални лица смятат, че Синуар е до голяма степен отговорен за смъртта и разрушенията, понесени от палестинците и за осуетяването на споразумението за прекратяване на огъня и освобождаване на заложници. "Той се отнасяше към собствения си народ, палестинците от Газа, така, сякаш всички са готови да станат мъченици - само че никога не ги попита дали искат да станат мъченици", заяви опитният дипломат Денис Рос в "Екс". "След като лидерите на "Хамас" в Газа са изчезнали, Израел трябва да каже, че ще прекрати войната, при условие че заложниците бъдат освободени", добавя той.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Европеец

    20 38 Отговор
    Прочетох статията..... Мога да кажа: какво значи някаква личност, паднал е, друг ще го смени......

    Коментиран от #13, #17, #18

  • 2 Запознат

    51 35 Отговор
    И ПУСИН ТАКА ЩЕ ГО ПОКАЖАТ СКОРО

    Коментиран от #6, #41

  • 3 честен ционист

    44 26 Отговор
    Дрончето го снима на фотьойла преди да му отвори ЦАХАЛ дупка в главата. Да заминава в ада.

    Коментиран от #12

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Боко

    20 38 Отговор
    Нямам думи за коментар на пуба ... Колко пъти ще го ликвидират този "командир"? Пропаганда, та дрънка, и в тази медия!

    Коментиран от #15

  • 6 Пиночет

    41 20 Отговор

    До коментар #2 от "Запознат":

    Това е съдбата на терориста
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Бийк

    33 23 Отговор

    До коментар #4 от "Онбашията":

    Дам
    Човек се пита защо евреите ги пускат тези клипчета публично
    В България имаме една приказка
    Думам ти дъще сещай се снахо
    Тези клипчета не са предназначени за масовата публика
    Това е напомняне на специфични индивиди ,че не са всемогъщи и вечни
    И че всеки може да бъде намерен
    Имаше такъв подобен клип за последните мигове на Кадафи,много е добър
    Нека всички копейки го гледат ,поучителен е...

    Коментиран от #57

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 „Баш„

    8 8 Отговор

    До коментар #4 от "Онбашията":

    Ууауу фантастично
    Най вече ПОСЛЕДНИЯ в списъка
  • 12 Последния Софиянец

    19 25 Отговор

    До коментар #3 от "честен ционист":

    Лесно е да се воюва с хора въоръжени с пръчки.

    Коментиран от #19

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Гошо

    20 7 Отговор

    До коментар #5 от "Боко":

    Ще дрънкаш глупости досега не е бил откриван криеше се в бункерите заобиколен от израелски заложници.
  • 16 Галигео Галигей

    5 4 Отговор

    До коментар #13 от "Пея":

    Поезията на Сафо ли е твоята слабост?💋🐵💋
  • 17 Дааа

    12 30 Отговор

    До коментар #1 от "Европеец":

    Загинал е със смъртта на храбрите! Вече е герой!

    Коментиран от #21, #54

  • 18 Многоникова копейка

    22 10 Отговор

    До коментар #1 от "Европеец":

    За комунистите личността на струва нищо.

    Коментиран от #52

  • 19 Тези

    22 11 Отговор

    До коментар #12 от "Последния Софиянец":

    терористи не са хора и не заслужават милост. Нека споделят съдбата на техните жертви от терористичната атака. Който нож вади от нож умира
  • 20 2222

    23 12 Отговор
    Скоро ще публикуват последните мигове от живота на Путин.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Ротшилд

    8 10 Отговор
    Без нас нямаше да имате демокрация. Още щяхте да сте със Царете ви и в конски впрягове.

    Коментиран от #45

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Лицето на човека от видеото

    6 15 Отговор
    не се вижда.Изглежда,че дясната му ръка надолу от китката е откъсната и с превръзка.Кой знае защо у Синуар са намерени и 40 000 шекела.Дали наистина са ликвидирали Синуар?

    Коментиран от #28

  • 25 Путинофил

    25 5 Отговор
    От МОСАД никой не може да се скрие. Ако искат и путен ще гръмнат.

    Коментиран от #44, #47

  • 26 Харон

    16 5 Отговор
    Рокендрол. Браво! Молодци!
  • 27 Мдаа

    4 8 Отговор
    Когато си малък и насреща ти е големия и знаеш, че нямаш шанс, когато трябва да избереш между "наведена глава сабя не я сече" или "тоз, който падне в бой за свобода"... Чудя се аз какво бих избрал. Борбата е безмилостно жестока, а животецът е тъй сладък... А свободата на отечеството...

    Коментиран от #31

  • 28 Харон

    14 2 Отговор

    До коментар #24 от "Лицето на човека от видеото":

    Когато си в нелегалност, трябва да има при теб пачка с пари. За всичко плащаш в кеш. Няма следа.

    Коментиран от #30

  • 29 Съвет

    14 9 Отговор
    Путлер да гледа какво го чака, ако не се предаде в Хага...
  • 30 Къде другаде

    6 4 Отговор

    До коментар #28 от "Харон":

    се ползва шекел като валута,освен в Израел?
  • 31 Харон

    12 3 Отговор

    До коментар #27 от "Мдаа":

    Те не са в този век. Поне с 200 ако не повече са назад. Целият свят е възмутен на Израел какво прави....Но. От познати знам, че ако не им се върне на арабите поне седем кратно, или показваш милост, те те смятат за слаб и още по се възбуждат. Но ако им отмъстиш и то жестоко се стъписват и кротуват. Така, както фалшивите кучета.
  • 32 А Путлер какво прави, копейко?

    12 6 Отговор

    До коментар #23 от "Абе кво става тук":

    Избива и руснаци и украинци...

    Коментиран от #42

  • 33 Голия

    11 6 Отговор
    чакаме записа за Пу та ра ка
  • 34 русия ТЕРОРИСТ И ФАШИСТ НОМЕР ЕДНО

    12 7 Отговор
    Вижте го само терориста козар на тоя видео.Самия той е наясно,че е терорист и си личи колко е гузен и чака смъртта,защото я е заслужил.Именно същите тези терористи са пазени и подкрепяни от спонсора на тероризма Русия.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Иран

    12 1 Отговор
    браво на Дрона изпълнил военния дълг.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Европеец

    1 3 Отговор

    До коментар #13 от "Пея":

    Абе пак правя грешка че ти отговарям,ама нима не знаеш че идеята за комунизма се е зародила в Европа.... Аз съм европеец много повече от умните жълто паветни красавци, ама и това не може да го разбереш....
  • 39 Куко

    5 10 Отговор
    Това е човек, със семейство, с близки, с хора които го обичат.
    Публикуването на подобно видео, за мен е варварство.
    Единствено води до чувство на гняв и презрение в мен.

    Коментиран от #50

  • 40 Мдаа

    8 5 Отговор
    Големия терорист вместо геройска гибел - в някакъв фотьойл безпомощен преди да го пратят при козичките. Израел му дойде в повече.
  • 41 Руснака

    4 4 Отговор

    До коментар #2 от "Запознат":

    Биха показали оня, дето те роди... Ама то грозно грозно.
  • 42 Путлер избива глупаците

    3 9 Отговор

    До коментар #32 от "А Путлер какво прави, копейко?":

    който са тръгнали срещу Русия.
    Идва времето и на тоя, който изпраща глупаците.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Руснака

    0 1 Отговор

    До коментар #25 от "Путинофил":

    Биха показали оня, дето те роди... Ама то грозно грозно.
  • 45 Перо

    4 7 Отговор

    До коментар #22 от "Ротшилд":

    Иранците казват, че целия този, полувековен кошмар на войни нямаше да го има, ако Хитлер си е свършил работата до край!

    Коментиран от #63

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Лондон

    4 2 Отговор
    А Путлер кога ???
    Колкото по-скоро , толкова по-добре , той самия подклажда тези мерзавци , тъй като той с брадатите чалми е в много близки / интимни отношения!!!
  • 50 Лондон

    4 2 Отговор

    До коментар #39 от "Куко":

    А снимките за клането и отвличанията , в Израел на тези варвари и примати???
  • 51 путлер

    4 1 Отговор

    До коментар #47 от "Васко":

    е лесна мишена. времето му идва. копейките ще станат центове. Нямат проблем. Те са си такива.
  • 52 Едноников шекел

    2 4 Отговор

    До коментар #18 от "Многоникова копейка":

    За ционистите, живота на жени и деца не струва нищо!
  • 53 усс.русофил

    0 1 Отговор
    Аз съм силно възмутен!
  • 54 Ха ха ха

    1 2 Отговор

    До коментар #17 от "Дааа":

    Никакъв герой не е. Криеше се като плъх в тунелите и умря като плъх.
  • 55 Цион-мощ и сила

    1 1 Отговор
    Разпъваме комунисти на шестолъчки

    Коментиран от #59

  • 56 Милена

    0 1 Отговор
    Хамас буквално се срина, лидерите му измират един по един!!!! В гаэа явно не се учат от историята и какво се случи с организаторите на атентата преэ 1972 година !!!! Палестинците платиха эа атаката миналата година с живота на децата си !!!! Да се готви следващи я ©️©️©️©️

    Коментиран от #62

  • 57 Хи Хи Хии 🤣🤣🤣

    3 3 Отговор

    До коментар #9 от "Бийк":

    Да пуснат малко клипчета, как иранците им думнаха 20 ефки и три военни бази.
  • 58 Възмутен

    3 0 Отговор
    "а главата и лицето му са закрити от шал"

    Обаче да знаете според еврейската пропаганда това е поредния "лидер" на Хамас - кой ли подред че им загубих бройката. Те когото и да убият е "лидер на Хамас" - иначе са орязали разрушения квартал който се вижда преди дрона да влезе. Във всички сгради на целия квартал все "лидери на Хамас" е имало да знаете.
  • 59 Ционистите са

    2 0 Отговор

    До коментар #55 от "Цион-мощ и сила":

    най-големите комунисти, те измислиха е разпространиха комунизма за да грабят!
  • 60 Какво виете за този терорист бе

    1 2 Отговор
    От Израел му предложиха да освободи заложниците и да го пуснат от Газа да ходи в Иран, Ирак, където иска. Но Синуар не се съгласи, сега да ходи в ада. На съвестта му тежат не само израелски граждани, много палестинци е убил.

    Коментиран от #65

  • 61 Железен купол

    1 2 Отговор
    Хиляда ракети изстреляха иран ,и има само един прозорец на кола счупен,израел прихвана всички балистични ракети,

    Коментиран от #64

  • 62 Антитрол

    2 0 Отговор

    До коментар #56 от "Милена":

    "В гаэа явно не се учат от историята и какво се случи с организаторите на атентата преэ 1972 година"

    Значи казваш палестинците да се примирят според теб с това че господарите ти им заграбиха земите и да си живеят мирно и тихо в пустинята където ги изтикаха. Ти сигурно ще си най-щастливата ако някой еврейче дойде и ти изгони от къщата ти.

    Как не ви втръсна да казвате на черното бяло в опитите да защитите господарите си
  • 63 Мундзата

    0 0 Отговор

    До коментар #45 от "Перо":

    Перо главата ти е размътена от тая билка дето пушиш.
  • 64 Запознат

    1 0 Отговор

    До коментар #61 от "Железен купол":

    "и има само един прозорец на кола счупен"

    Те самолетите в базите не се броят нали
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Милена

    0 0 Отговор
    До антитрол

    Поредната отлична работа на мосад !!! Да си вземат бележкиа руснаците и форумнитите ватници !!!!