Отидете към основна версия

1 452 22

След ликвидирането на Яхия Синуар, Израел издирва брат му

  • яхия синуар-
  • израел-
  • издирва-
  • брат

Операциите на ЦАХАЛ в Газа се фокусират върху елиминирането на ключови фигури от групировката

Снимкa: БГНЕС

Израел активно издирва Мохамед Синуар, брат на убития лидер на Хамас Яхия Синуар, както и всички военни командири на Хамас, съобщи говорителят на ЦАХАЛ контраадмирал Даниел Хагари. Според него, ЦАХАЛ ще продължи да действа в Газа срещу терористите и тяхната инфраструктура, като фокусът е върху издирването на ключови фигури от групировката, предава News.bg.

Лидерът на Хамас Яхия Синуар бе ликвидиран в Рафах вчера, като по време на операцията у него бяха открити 40 000 шекела, бронежилетка и пистолет. Хагари представи видеозапис от дрон, показващ последните мигове на Синуар.

"Стреляхме по сградата и влязохме да я претърсим. Намерихме го с бронежилетка, пистолет и 40 000 шекела", обясни Хагари, допълвайки, че Синуар е бил идентифициран като терорист, но не е било известно, че става дума за него.

Според информацията, Синуар се е придвижвал в тунелите в района от известно време и вероятно се е опитвал "да избяга на север, в по-безопасни райони".

ЦАХАЛ го е проследявал в продължение на месеци, като ДНК-то му е било намерено в тунел на няколкостотин метра от мястото, където Хамас уби шестима заложници през август.

Освен действията срещу Хамас, Хагари разкри, че войниците от бригадата "Голани" са заловили членове на "Хизбула" при инцидента, при който загинаха петима израелски военни.

Израел смята Яхия Синуар за "мозъка" на атаките от 7 октомври, които доведоха до сухопътната инвазия в Газа. След като не е бил виждан на публично място от октомври миналата година, се предполагаше, че се крие в мрежата от тунели под Газа.

След ликвидирането на Исмаил Хания, Яхия Синуар пое лидерския пост начело на "Хамас".

Синуар, известен с безмилостния си стил, бе избран за лидер на групировката в Ивицата Газа през 2017 година.

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 8 гласа.

Свързани новини