18 Октомври, 2024 07:35 982 14

След ликвидирането на Яхия Синуар, Израел издирва брат му

  • яхия синуар-
  • израел-
  • издирва-
  • брат

Операциите на ЦАХАЛ в Газа се фокусират върху елиминирането на ключови фигури от групировката

След ликвидирането на Яхия Синуар, Израел издирва брат му - 1
Снимкa: БГНЕС

Израел активно издирва Мохамед Синуар, брат на убития лидер на Хамас Яхия Синуар, както и всички военни командири на Хамас, съобщи говорителят на ЦАХАЛ контраадмирал Даниел Хагари. Според него, ЦАХАЛ ще продължи да действа в Газа срещу терористите и тяхната инфраструктура, като фокусът е върху издирването на ключови фигури от групировката, предава News.bg.

Лидерът на Хамас Яхия Синуар бе ликвидиран в Рафах вчера, като по време на операцията у него бяха открити 40 000 шекела, бронежилетка и пистолет. Хагари представи видеозапис от дрон, показващ последните мигове на Синуар.

"Стреляхме по сградата и влязохме да я претърсим. Намерихме го с бронежилетка, пистолет и 40 000 шекела", обясни Хагари, допълвайки, че Синуар е бил идентифициран като терорист, но не е било известно, че става дума за него.

Според информацията, Синуар се е придвижвал в тунелите в района от известно време и вероятно се е опитвал "да избяга на север, в по-безопасни райони".

ЦАХАЛ го е проследявал в продължение на месеци, като ДНК-то му е било намерено в тунел на няколкостотин метра от мястото, където Хамас уби шестима заложници през август.

Освен действията срещу Хамас, Хагари разкри, че войниците от бригадата "Голани" са заловили членове на "Хизбула" при инцидента, при който загинаха петима израелски военни.

Израел смята Яхия Синуар за "мозъка" на атаките от 7 октомври, които доведоха до сухопътната инвазия в Газа. След като не е бил виждан на публично място от октомври миналата година, се предполагаше, че се крие в мрежата от тунели под Газа.

След ликвидирането на Исмаил Хания, Яхия Синуар пое лидерския пост начело на "Хамас".

Синуар, известен с безмилостния си стил, бе избран за лидер на групировката в Ивицата Газа през 2017 година.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ха, Ха

    12 6 Отговор
    Ще се намерят нови лидери, от яростни, по-яростни, от амбициозни, по-амбициозни, от способни, по-способни. Не се заблуждавайте. Какво тук значи някаква си личност?
  • 2 Навалний

    3 5 Отговор
    Моме не пиши глупости Синвар е опериран от рак на мозъка в телавивска клиника и там имат днк-то му всичко което си написала е лъжа.
  • 3 Гунчо

    8 11 Отговор
    За една година можеха да изгонят всичките тия към Сирия, там сега има много свободно място. Ясно е, че без прочистване Газа постоянно ще бъде люпилник на терористи.
  • 4 Идва реда и на тези,

    5 6 Отговор
    които разпоредиха влизането на хамас в ИЗРАЕЛ на 7.11.23....много са точни при стрелба..много..и няма да има къде да се заровят!

    Коментиран от #6

  • 5 Уффф

    3 2 Отговор
    Другарите от ООН то толкова пенсия му плащат?
  • 6 да де

    5 4 Отговор

    До коментар #4 от "Идва реда и на тези,":

    и на другите им идва ред , заради кръвта на невинните деца които избиха с бомби
  • 7 катран

    4 2 Отговор
    сигурно трябва всеки мюслиманин да мине рентген и да провери за проследяващо устройство, което имплантирано в тялото му...не е шега...Като гледам колко лесно евреи ги елиминират..Но и това няма да помогне..защото чрез смарт джаджи за коли за дома и др...ще ви открият и ще ви пратят при всевишния...Мир на всички..
  • 8 Трол

    4 0 Отговор
    После ще трябва да търсят и братовчедите му.
  • 9 Демокрация е да убиваш който искаш

    2 3 Отговор
    Атлантически ценности е моето си е мое а чуждото е също мое
    Колективния запад е колективен в тормоза на другите
    Е.С е второто име на НАТО
    САЩ си има банда от 50държави

    Коментиран от #11

  • 10 Пея

    0 0 Отговор
    1. Вчера в 10:00 войник от 450-ти батальон забеляза подозрителна фигура да напуска и влиза в сграда в Тел Султан в Рафа. Боецът насочи бригадата към сградата (забележка: самият той преди това беше ранен в битките на 7 октомври) и отрядът постепенно започна да се придвижва към целта, осъзнавайки, че там има терористи.
    2. Около 15:00 часа, когато силите активираха танкове и пехота, 3 души бяха идентифицирани с дрон, движещи се, влизащи и излизащи от къща на къща. Разбра се, че това са терористи, които вероятно са сред сътрудниците на Синвар, които вървят пред него, за да проверят района. Произведен е изстрел срещу тези терористи - те избягаха.
    3. Отрядът на Синвар беше разделен - той влезе в една сграда, а другата част в друга сграда. Синвар се изкачи на втория етаж и танкерите стреляха по тази сграда.
    4. Командир на взвод от 450-ти батальон отиде да сканира сградата, където се намира Синвар - и две гранати бяха хвърлени по него и войниците му, така че след това те прекъснаха контакт и се върнаха, за да продължат действието с помощта на дронове.
    5. Бойците пуснаха друг дрон и видяха фигура (поглеждайки назад се оказва, че е Синовар), той беше ранен в ръката и носеше маска. Синвар седеше в стаята и се опитваше да хвърли дървена пръчка по дрон на IDF. След това силите изстреляха още един танков снаряд.
    6. Следващият път, когато силите дойдоха за сканиране, беше едва тази сутрин и едва когато влязоха и видяха телата, забелязаха приликата между едно от тела
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    0 1 Отговор
    Още малце и евреите ще се насочат към кремълските плъшоци......Дано кремълските "мъдреци" да са се сетили да си носят цукала......Да няма изненада от тоалетната чиния....
  • 13 Африканец

    0 1 Отговор
    Докато Путин и неговите дегенерати са в Кремъл, а не в затвора, фашизмът на Путин ще продължи. Израел, ще отговори на Путин със собственото му оръжие, ще бъде историческа сензация, може да го направи, не напразно израелската армия е призната за най-добрата в света.
  • 14 Дядо Иван

    0 0 Отговор
    Някой беше казал, че после ще трябва да търсят и братовчедите му... То май и така ще стане при следващите поколения. Но Светът се нуждае отчаяно от мирно съвместно съществуване на всички държави. Трябва да се постигне това. Защото сме изправени срещу изключително бързо развитие на техники и технологии и хората са в бърз бяг да се образоват и ги следват. Това е достатъчно за съществуващото човечество.