Отидете към основна версия

812 13

Министър-председателят на Ливан отхвърли иранската намеса в ливанските дела

  • ливан-
  • иран-
  • наджиб микати

Наджиб Микати подчерта, че преговорите по резолюцията на ООН са работа на ливанската държава

Снимкa: БГНЕС

Министър-председателят на Ливан, Наджиб Микати, отхвърли иранската намеса в ливанските дела, след като председателят на иранския парламент обяви готовността на Техеран да преговаря с Франция относно прилагането на резолюцията на ООН за Южен Ливан, предаде Ройтерс, цитирано от БТА.

Резолюция 1701 на Съвета за сигурност на ООН, приета през 2006 г., призовава граничната зона на Южен Ливан, южно от река Литани, да бъде свободна от оръжия или войски, различни от тези на ливанската държава или Мироопазващите сили на ООН в Ливан (ЮНИФИЛ), с цел поддържане на мира по границата с Израел.

Микати определи изказването на иранския парламент като "явна намеса" в ливанските дела и опит за установяване на контрол над Ливан. Той подчерта, че преговорите по Резолюция 1701 са работа на ливанската държава. Според него, Съветът за сигурност на ООН е упълномощил ЮНИФИЛ да подкрепя ливанските сили в гарантиране на безопасността в Южен Ливан, където не трябва да има въоръжен персонал, освен този на правителството на Ливан.

Израел твърди, че ливанските въоръжени сили и ЮНИФИЛ не са успели да осигурят сигурността в пограничния район. На 1 октомври израелските сили започнаха сухопътна офанзива в Южен Ливан след почти година на сблъсъци с проиранското шиитско движение "Хизбула", които съвпадат с конфликта в ивицата Газа.

Неотдавна Съветът за сигурност на ООН изрази сериозно безпокойство след обстрел на позиции на ЮНИФИЛ в Южен Ливан. Миналата седмица израелският премиер Бенямин Нетаняху призова генералния секретар на ООН, Антонио Гутериш, да изтегли миротворците на ЮНИФИЛ. Постоянният представител на Израел при ООН, Дани Данон, обяви, че иска по-силен мандат за ЮНИФИЛ, за да може тя да възпира "Хизбула". В момента мисията за поддържане на мира разполага с мандат до 31 август 2025 г.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.

Свързани новини