Отидете към основна версия

21 Октомври, 2024 06:47, обновена 21 Октомври, 2024 06:47 658 0

Бурята "Надин" уби поне двама в Мексико

  • мексико-
  • куба-
  • ураган-
  • буря-
  • жертви

Ураганът "Оскар" връхлетя източната част на Куба

Снимка: YouTube

Най-малко двама души загинаха при преминаването на тропическата буря „Надин“ в Югоизточно Мексико, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Стихията предизвика наводнения, преливане на реки и свлачища в щата Чапас, който граничи с Гватемала. Пътища, жилища и различни съоръжения бяха повредени от бурята.

Това е най-малко четвъртата подобна стихия в Мексико за този сезон на ураганите. Най-опустошителен беше циклонът „Джон“, който отне живота на 16 души в щата Гереро, в Южно Мексико, и причини многобройни материални щети в курорта Акапулко, опустошен миналата година от мощния ураган „Отис“.

Ураганът "Оскар" връхлетя сушата в източната част на Куба, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Стихията е настъпила в провинция Гуантанамо, близо до град Баракоа. Бурята е съпътствана с ветрове със скорост от почти 130 километра в час.

Ураганът връхлетя островната страна в момент, в който в нея от петък има почти пълно прекъсване на електроподаването заради проблеми с енергийната инфраструктура. Властите бяха обещали, че до днес вечерта ще се опитат да възстановят електроподаването, но ураганът вероятно ще усложни усилията в тази насока.

Малко след като беше съобщено, че ураганът „Оскар“ е връхлетял Куба в момент, в който в страната има почти повсеместно прекъсване на тока, кубинският президент Мигел Диас-Канел заяви в телевизионно обръщение, че неговото правителство няма да толерира нарушения на обществения ред, предаде Франс прес.

Облечен във военна униформа, той каза, че жители на Куба са излезли в събота вечерта, за да се опитат да предизвикат нарушения на обществения ред. Президентът допълни, че всички извършители на подобни деяния ще бъдат наказани със строгостта, предвидена в революционните закони.

Поставете оценка:
Оценка 2 от 1 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: