Отидете към основна версия

2 726 21

Япония, Великобритания и Италия ускоряват съвместния проект за нов изтребител

  • великобритания-
  • италия-
  • япония-
  • изтребител

До края на годината ще бъде създадена тристранна правителствена организация за контрол над разработването

Снимкa: БГНЕС

Япония, Великобритания и Италия ускоряват работата по съвместния проект за изтребител от следващо поколение, съобщава Асошиейтед прес. Трите страни обявиха, че до края на тази година ще бъде създадена тристранна правителствена организация, която ще работи с производителите на самолета, цитирано от БТА.

През 2022 г. трите държави се договориха за съвместно производство на нов боен самолет, който се очаква да бъде готов за разполагане през 2035 г. Тези усилия имат за цел да засилят сътрудничеството на фона на нарастващите заплахи от страна на Китай, Русия и Северна Корея. Изтребителят от следващо поколение ще замени остарелите японски Ф-2, които Япония разработи съвместно със САЩ, както и британския "Темпъст".

В неделя японският министър на отбраната Ген Накатани, след среща със своите колеги от Великобритания и Италия — Джон Хийли и Гуидо Крозето, обяви, че до края на тази година ще бъде създаден съвместен орган, наречен Международна правителствена организация, който ще контролира разработването на самолета. Министрите се срещнаха в кулоарите на срещата на министрите на отбраната от Г-7 в Неапол, Италия. В проекта участват и няколко компании от частния сектор, сред които японската "Мицубиши хеви индъстрийс", британската "БАЕ Систъмс" и италианската "Леонардо".

Организацията, която ще бъде създадена във връзка с проекта, ще бъде базирана във Великобритания и ще бъде ръководена от японец.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 13 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: