Отидете към основна версия

803 14

Обединеното кралство и Германия ще подпишат важна сделка в областта на отбраната

  • германия-
  • великобритания-
  • сделка-
  • областта на отбраната

Съвместни учения и нови оръжейни разработки в отговор на нарастващите заплахи за сигурността

Снимкa: БГНЕС

Обединеното кралство ще подпише значима сделка в областта на отбраната с Германия тази седмица, като част от усилията за укрепване на военните и сигурностните връзки с Европейския съюз. Споразумението включва съвместни военни учения на източната граница на НАТО, вероятно в Естония и Литва, както и съвместно снабдяване и разработване на оръжия от ново поколение, съобщава The Times, цитирано от Фокус.

Министърът на отбраната на Обединеното кралство Джон Хийли изрази надежда, че споразумението ще засили отбранителната промишленост на двете страни, което е от критично значение, тъй като Западът е под натиск да възстанови своите армии след оказаната подкрепа на Украйна. Сделката се разглежда и като първа стъпка към по-широко сътрудничество между Обединеното кралство и ЕС в областите на отбраната, разузнаването, енергетиката и борбата с нелегалната миграция.

Споразумението с Германия ще бъде най-важното двустранно военно споразумение за Обединеното кралство след договора Ланкастър-Хаус с Франция от 2010 г., който утвърди тясното военно сътрудничество между страните. Германия, която значително увеличи разходите за отбрана след руското нахлуване в Украйна, сега е на второ място по военни разходи сред страните от НАТО.

Като част от проекта "Асгард", британските войски, разположени в Естония, ще получат нови дронове, радиосистеми и подобрени технологии за подобряване на бойната им подготовка. Хийли подчерта, че тези подобрения ще направят войските по-маневрени и технологично оборудвани, за да се справят с по-големи противници.

Обединеното кралство също така ще се присъедини към нова инициатива за разработване на модерни ракети с голям обсег, заедно с Германия, Франция, Полша и Италия. Тези ракети ще имат по-голям обсег от сегашните Storm Shadow, които Украйна успешно използва в атаки срещу руски военни цели в Крим и Черно море.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 8 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: