Отидете към основна версия

411 1

Тропическата буря "Оскар" се насочва към Бахамите след опустошителни дъждове в Куба

  • бахами-
  • куба-
  • тропическа буря

Шестима загинали и значителни щети след преминаването на бурята

Снимка: БГНЕС

Тропическата буря "Оскар" се насочва към Бахамските острови, след като вчера донесе проливни дъждове в Източна Куба, съобщава Асошиейтед прес, цитирано от БТА.

Максималната скорост на вятъра е достигнала 65 км/ч, а бурята се движи на север-североизток със скорост 14 км/ч. Днес сутринта "Оскар" се намираше на около 115 км южно от Лонг Айлънд, Бахамите, съобщи американският Национален център за ураганите в Маями. Издадено е предупреждение за тропическа буря за централните и югоизточните части на Бахамските острови.

Специалистът Майкъл Лоури отбеляза, че "Оскар" е най-малкият ураган в историята с диаметър само около 10 км. Той подчерта, че нито един от прогнозните модели не е показал, че "Оскар" може да се трансформира в ураган преди да достигне сушата на Бахамите. "Не се случва често да наблюдаваме колосален провал в прогнозирането на ураганите," написа той в анализ, публикуван вчера.

"Оскар" беше ураган от категория 1 с ветрове от 120 км/ч, когато в неделя вечерта достигна сушата в източната кубинска провинция Гуантанамо, близо до град Баракоа. Най-малко шестима души загинаха при преминаването на бурята в Куба, където над една трета от населението вече е без електричество, четири дни след голяма авария на електроснабдяването, предаде АФП.

"За съжаление, шестима души загинаха в община Сан Антонио дел Сур," заяви кубинският президент Мигел Диас-Канел. Лошото време е засегнало и град Имиас в същата провинция, където наводненията достигнаха исторически безпрецедентни нива.

"Революционните въоръжени сили и Министерството на вътрешните работи поемат ръководството на спасителните операции в тези общини на Гуантанамо, където някои райони все още са недостъпни," заяви държавният глава в социалната мрежа "Екс".

След навлизането си на кубинска територия, ураганът отслабна до тропическа буря и окончателно се отдалечи от Куба през изминалата нощ.

Междувременно, край южното тихоокеанско крайбрежие на Мексико се образува тропическата буря "Кристи". Бурята се намира на 510 км югозападно от Акапулко и се движи на запад със скорост 26 км/ч. Според данни на Националния център за ураганите, постоянните ѝ ветрове са със скорост 75 км/ч. Прогнозите сочат, че "Кристи" ще се засили до ураган утре, но ще продължи да се движи над водата, без да застрашава сушата.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.

Свързани новини