Last news in Fakti

2 Февруари, 2023 04:31 3 751 98

2 февруари 1945 г. - Червеният терор избива елита на Царство България

  • народен съд-
  • смъртни присъди-
  • терор-
  • червен терор-
  • елит-
  • царство българия

Оцеляват само един премиер - Константин Муравиев, и неговият кабинет, управлявал страната от 3 септември до 9 септември 1944 г. и свален с преврата

2 февруари 1945 г. - Червеният терор избива елита на Царство България - 1
Снимка: Архив

Черният четвъртък - така наричат нощта на 1 срещу 2 февруари 1945 г. Тогава в Орландовци, гробищата на София, под прикритието на нощта, в изровена от бомбардировките яма, с безмилостна жестокост е погубен елитът на нацията.

На 1 февруари са произнесени присъдите на Първи и Втори състав на т. нар. Народен съд,

организиран от правителството на ОФ, по нареждане на Георги Димитров от Москва, припомня сайтът „Гласове“.

С присъдите през 1945 г. на смърт без право на обжалване са осъдени тримата регенти – княз Кирил Преславски (брат на покойния цар Борис ІІІ), проф. Богдан Филов и ген. Никола Михов, 22-ма министри, 67 депутати от 24-то Народно събрание, 47 генерали и висши офицери и 8 царски съветници.

Осъдени на смърт са 67 депутати, трите правителства за периода януари 1941 г. начело с министър-председателите Богдан Филов, Добри Божилов и Иван Багрянов.

На смърт са осъдени и тримата регенти на малолетния Симеон II - княз Кирил Преславски, проф. Богдан Филов и ген. Никола Михов, девет секретари към двореца, издатели на централни вестници и публицисти, 47 генерали и полковници. Останалите депутати и министри се отървават с различни срокове затвор.

Оцеляват само един премиер - Константин Муравиев, и неговият кабинет, управлявал страната от 3 септември до 9 септември 1944 г. и свален с преврата.

Муравиев получава доживотна присъда и излиза от затвора през 1961 г..

Присъдата над тях е произнесена в 4 ч. следобед на 1 февруари пред 150-хиляден митинг в центъра на София.

Изпълнена е след няколко часа, а протокол от екзекуцията няма. Гроб също няма. Осъдените на смърт са лишени и от утехата да прегърнат за последно родителите си, децата и съпругите си, а те - дори от човешкото право да оплачат и погребат своите мъртви.

Навързани на вериги, хората са откарани с камиони до една дупка от паднала бомба в района на Софийските гробища. На тази екзекуция липсват прокурор, свещеник. Разстрелвани са един по един. Първият куршум е за княз Кирил Преславски, брат на цар Борис III.

Според свидетелства преди изпълнението на присъдите възникват пререкания кой кого лично да разстреля, като най-големи апетити били проявени именно към него.

Ужасен от хаоса и некадърната стрелба, при която хората падат ранени, но не и убити, професор Александър Станишев, прочут кардиолог и бивш министър на здравето, моли убийците да му разрешат да установи смъртта им, за да не ги хвърлят полуживи в гроба. Накрая убиват него - застрелват го с пистолет в тила, както е коленичил над последния разстрелян. Труповете са съборени в трапа и зарити със сгурия. Въпреки тайната много бързо след зловещата нощ из София се разнася истината за

избиването на държавниците на България

През следващите дни и месеци близки на загиналите носят цветя и свещи на мястото. За да предотвратят това, комунистите правят отгоре бунище.

Царица Йоанна пише в спомените си: „Върху телата на жертвите бяха изсипани камиони със сгурия. Надяваха се така да отклонят вниманието и народните поклонения. Узна се обаче кого прикриваха тези черни могили. Жени - и млади, и стари, се спираха безстрашно да се молят на тази земя. И аз самата, придружавана от една или друга от моите дами, отивах да коленича край този общ гроб. Носех пълен траур…“

Разстреляните регенти, министри, генерали

Принц Кирил Преславски - регент, брат на цар Борис III

Проф. д-р Богдан Филов - световен учен, археолог, регент, бивш министър-председател

Генерал-лейтанант Никола Михов - регент и военен министър

Проф. Александър Станишев - български хирург, лекар и учен със световна известност, министър на здравето

Димитър Шишманов - дипломат, министър на външните работи

Д-р Иван Вазов - племенник на Иван Вазов, капитан - командир на Балканския полк, герой от войните. Носител на три кръста „за храброст“ и орден „Австрийски орел“.

Д-р Иван Бешков - 49 г., брат на художника Илия Бешков. Герой от Първата световна война, с два ордена „За храброст“, депутат, министър на земеделието.

Александър Сталински - виден юрист, министър на правосъдието

Д-р Борис Йоцов - учен, министър на просвещението

Инж. Борис Колчев - министър на железниците, пощите и телеграфите

Павел Груев - началник на дворцовата канцелария

Ген. Теодоси Даскалов - български офицер, герой, носител на всички отличия на Царство България, министър на войната, внук на Бачо Киро

Генерал-лейтенант Руси Русев - военен министър

Генерал-лейтенант Константин Лукаш - глaвен инспектор на войската и началник на щаба

Генерал-лейтенант Никола Стойчев - командир на Трета българска армия

Генерал-лейтенант Атанас Стефанов - командир на Четвърта българска армия

Генерал-лейтенант Никола Наков - командир на Първа българска армия

Генерал Никола Жеков - командващ българската армия през 1915-1918 г.

Генерал-лейтенант Димитър Айранов - командир на ВВС

Контраадмирал Асен Тошев - командир на Морските войски

Ген. Борис Димитров - герой от войните, един от основателите на Военното училище. Признат за най-ерудирания български офицер след 1939 г. Комендант на жандармерията

и още 20-ина генерали…

Междувременно са конфискувани са над 200 предприятия, както и голям брой недвижими имоти и вещи.

Изселени са 4325 семейства на близки на осъдени, като броят на членовете им възлиза на близо 12 000 души.

Повечето изследователи и историци приемат, че през първите няколко месеца след 9 септември са избити без съд около 30 000 души.

През февруари 1991 г. министърът на вътрешните работи Христо Данов обявява пред парламента цифрата от

25 000 за безследно изчезнали.

Мащабите на комунистическите репресии се илюстрират най-добре при паралел с броя на жертвите от периода 1923-1944 г. по време на предишното управление. Според проучване, извършено от избраното през 1945 г. Народно събрание, жертвите са 5632 души - убити, екзекутирани, починали в затворите или вследствие на престоя им там.

Между 1941 и 1944 г. 357 души (не само участници в съпротивата) са осъдени на смърт и екзекутирани. Изследвания на броя на жертвите до 9 септември 1944 г. са правени и от Музея на революционното движение в България, създаден и ръководен от БКП.

На 4 февруари 1945 г. се открива Ялтенската конференция с участието на ръководителите на СССР, Великобритания и САЩ Йосиф Сталин, Уинстън Чърчил и Франклин Рузвелт.

Съветският ръководител успява да наложи искането си британската и американската страни да репатрират 2,8 млн. съветски бежанци от окупираните от тях територии. От тях 800 000 са избити от съветските власти още при пристигане на съветска територия, а около 1,5 млн. са изпратени в лагерите в Сибир.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 39 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 SDEЧЕВ

    9 52 Отговор
    Боже пази Царя.
  • 2 SDEЧЕВ

    12 43 Отговор
    ДБ направиха коалиция с БСП. ДБ предатели,никога прошка.ВИВА СДС
  • 3 Чак пък елита

    52 43 Отговор
    ай ся
  • 4 Ффф

    72 31 Отговор
    Елитът , който съюзи държавата снацистите ...като днешния елит ? Да се сещат !

    Коментиран от #53

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 А бе

    14 11 Отговор
    Кашмери
  • 7 истината

    60 23 Отговор
    А ястребинчетата?
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Поп

    61 27 Отговор
    Пропаганда и то долна
  • 10 гост

    68 17 Отговор
    Премълчаването на факти от дейността на осъдените е вид манипулация!
  • 11 Защо ли

    60 17 Отговор
    си мисля,че историята ще се повтори много скоро:)
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Атанасов

    59 12 Отговор
    То елита като сегашния
  • 14 Иван

    7 34 Отговор
    Ужасни времена, как да направим, да не се повтарят, а - сега са нови времена и единствено можем да помним. Не да желаем мъст. Така или иначе си имаме житейски проблеми. На всички им се върнаха и имотите след 10-ти ноември и всичко. Да се отнесем с мъдрост.
  • 15 Верно

    20 2 Отговор
    2 февруари - Петльов ден !
  • 16 Гориил

    21 9 Отговор
    Обединена Европа се молеше за расова омраза, Сталин беше проповедник на класовата борба. Детството му преминава в бедност, а младостта му в унижение и безправие.
  • 17 За протокола

    33 42 Отговор
    Партията, участвала във всичко това, изградила лагерите на смъртта, методично унищожавала интелигенцията и тероризирала българския народ е в дъното на нещатния и неудачен преход, разрушаването и разграбването на България в последните 32 години, възникването и укрепването на мафията, продължаващата ни зависимост от руската енергия и проникналата във всички сфери на държавата руска пета колона.

    Коментиран от #18, #19

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Гориил

    18 11 Отговор

    До коментар #17 от "За протокола":

    По принцип си прав. Поведението на другаря Сталин беше гротескно. Но нима разширяването на НАТО на изток не е повод за унищожаването на Горбачов? Сталин беше заобиколен от хиляди Горбачови.

    Коментиран от #39

  • 20 Дойде Видов Ден!

    24 8 Отговор
    Тази година первените паразити ще си платят с лихвите за всичко което са вършили откакто са се пръкнали.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Няма спор.

    10 25 Отговор
    За планетата ще е най добре да изчезне човешкият род, отколкото да съществува, но с комунисти и "социалисти" стюред тях. Те унищожават всичко живо,. Те унищожават живота.

    Коментиран от #25

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Ферещанов

    18 28 Отговор
    Само заради това зверство, след промените бесепето трябваше да бъде забранена. И сега нямаше да сме най-последната европейска държава...
  • 25 Една от най големите гаври

    19 6 Отговор

    До коментар #22 от "Няма спор.":

    …е присвояването на термина Социалисти, от червените кхемери! По долно деяние от оскверняването на идеите на Социализма от червените фашисти Света не познава.
  • 26 смях

    14 24 Отговор
    Селяните избиват интелигиенцията и до ден днешен си оставаме аграрна държава.

    Коментиран от #49

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Гориил

    27 7 Отговор

    До коментар #27 от "А бе, ушанко":

    В случая самите европейци са зверове, палачи и наказатели.Сигурно сте забравили кой е вашият съюзник през 1944 г.
  • 29 За кръвта пролята

    8 12 Отговор
    …от тях и заради тях през 1923, за кръвта пролята ОТ тях през 1945, искрено се надявам на възмездие! Не може да искаме да се забрави какво са причинили на Народа! И днес още навдигат глави?!? На деня в който потопиха България в кръв, отново навдигат глава като усойница готова да захапе?!?

    Коментиран от #31

  • 30 Голем смех

    22 17 Отговор
    Георги Михайлович Димитров е национален предател. Кръвожаден сталинист. И спиртосан алкохолик. Позор!

    Коментиран от #33

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Taka така

    28 18 Отговор
    Никакъв елит, убити са всички престъпници браво
  • 33 Гориил

    21 12 Отговор

    До коментар #30 от "Голем смех":

    За съжаление българският елит през 1945 г. (както и през 1877 г.) е прогермански настроен и не се поддава на денацификация. Само благодарение на Сталин вашият елит не се озова на подсъдимата скамейка на Нюрнбергския трибунал.

    Коментиран от #38

  • 34 Антон

    19 21 Отговор
    Комунизмът е най-мракобесният период в нашата история, третата национална катастрофа. А в Германия, страната, където нацисти управляват, са осъдени само 12 души спрямо хилядите невинни в България.

    Коментиран от #97

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Мдааа Дааа

    25 11 Отговор
    На 1 февруари убийците почитат жертвите на комунизма!
    Осъдените на смърт от т. нар. Народен съд са 2 730 души министри, депутати, журналисти, банкери, кметове, свещеници, земевладелци, учители.
    Жертви на комунизма: 2730!
    Убити от жертвите на комунизма: 26070
    Разликата: 23340 само убити от жертвите, за другото прочете по-долу!
    Кога се почитат жертвите на жертвите ?
    Убити от жертвите на комунизма в цифри:
    1923 г. без съд и присъда са убити над 5000 комунисти и земеделци.
    1924-1925 . около 10 000 души са осъдени на различни срокове затвор.
    По нареждане лично на Иван Велков в софийските казарми са разстреляни и удушени над 500 души. За страната този брой е многократно по-голям.
    1941 г. 474 души са осъдени на различни срокове затвор.
    1941-1944 г. в България са арестувани 64354 души. На 12461 е поискано смъртно наказание, а 7324 са осъдени на строг тъмничен затвор.
  • 37 Мдааа Дааа

    22 7 Отговор
    Само военните съдии са осъдили на смърт 1570 войници и офицери, а на строг тъмничен затвор 1133.
    Убити са 9140 партизани с награда по 50 000 лв. на глава за палачите.
    Убити ятаци и близки на партизаните 10 930.
    31 250 интернирани.
    2139 изгорени къщи на партизани и ятаци. Тяхната стойност възлиза на 195 454 225 лева по тогавашния курс.
    За борба срещу антифашисткото движение са изразходвани 197 586 286 лева, като от тях 63 милиона са дадени за награда за убити партизани и ятаци.
    10 милиона лева са дадени за организиране на контрачети срещу партизаните.
    15 милиона лева са дадени за награда на сътрудници на полицията. В посочените разходи не влизат средствата за жандармерията, агентите, доносниците и др. те са милиарди.
    Направете си изводите сами кои са жертвите и какво и защо се чества на 1-ви февруари!
    Кога се чества паметта на жертвите на жертвите на комунизма!?!?

    Коментиран от #40, #83

  • 38 Че какво е направил

    13 14 Отговор

    До коментар #33 от "Гориил":

    …нашия елит за да бъде изправен на подсъдимата скамейка в Нюрнберг? Един куршум има ли изстрелян на Източния фронт?

    Коментиран от #57

  • 39 За протокола

    10 17 Отговор

    До коментар #19 от "Гориил":

    Остави го НАТО.
    Тук става въпрос за една по привлекателна за хората идеология, която беше извратена и приета като инструмент за налагане великоруския имперски контрол над целия свят. Такава беше идеята за "Световната комунистическа революция", според която света трябваше да бъде управляван от комунистически правителства контролирани от Кремъл. Преди ВСВ разни въстания и опити за такива революции не успяваха, но след ВСВ Сталин започна силово да налага този подход. В резултат се появи Източния блок, последваха войните в Корея, Виетнам, Камбоджа. "Социалистическите" революции в Куба, Мозамбик, Ангола, Никарагуа, Чили и т.н. и т.н., които всъщност бяха обикновени преврати подготвени и финансирани от СССР и страни от бившия соц-лагер. На износа на революция Запада противопостави износ на демокрация. Още едно извращение. Но за да си успешен в борбата с някой враг трябва да си до голяма степен като него. Днес същата игра продължава. СССР се срина но руснаците не са се отказали от великоруските си имперски мераци и се опитват да възродят западащата още от 19 век империя. За тяхно съжаление, разпада е исторически обусловен необратим процес и те могат само да го забавят и направят по-тежък за тях и всички.
    За нас въпросът е, да застанем на прогресивната страна и да заемем правилно отношение към всички извращения и жестокости, направени от българи в услуга на чужди имперски мераци. Би било добре те да си получат заслуженото, но явно все още имат силна подкрепа о
  • 40 9140 терорист

    8 19 Отговор

    До коментар #37 от "Мдааа Дааа":

    …врагове на Държавата! 9140 съветски шпиони отговорни за Смърта на хиляди български граждани!!
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Е тъй де

    25 5 Отговор
    То тоя елит нали е бил ортак на Хитлер бе аркадаш... нали в цяла стара Европа са дали фира над 2,000,000 души по тоя повод с народни съдилища... туй не е измислено от Бг, а и Бг благодарение на тея убавци е била ортак на Хитлер... от къде страната на булката за трети път са ни довели!!!!

    Коментиран от #44, #46

  • 44 Най големия ортак на Хитлер

    10 14 Отговор

    До коментар #43 от "Е тъй де":

    ….е фашиста Сталин! Двамата започнаха подялбата на Европа!
  • 45 Някой

    25 5 Отговор
    Когато са били поддръжници на фашисткия режим у са вкарали България във война, какво очакват? Виновните са наказани.
    То и сега хората ще да супер доволни, ако и сегашния цвят на нацията бъде наказан за делата си по същия начин.
    Отделно от това, след ВСВ във всички европейски държави са проведени такива военни трибунали, и доста хора с избити. Във Франция, в победена Германия, в победена Италия. И Българи тогава е била победена. Разбира се, че трябва да се накажат виновниците за поредната национална катастрофа.
    За ужас на днешните безродници.

    Коментиран от #48

  • 46 На този Елит

    8 15 Отговор

    До коментар #43 от "Е тъй де":

    …има издигнат паметник не къде да е, а в Израел!! От признателни евреи спасени от НВ Цар Борис Трети!! Когато ми посочиш един паметник на Сталин в Израел, може да разговаряме.

    Коментиран от #60

  • 47 Тодор Живков

    22 7 Отговор
    Благодарение на това имахте къщи,апартаменти и нови коли макар и лади ядяхте салам от месо и кашкавал от мляко лекуваха ви без пари и учиха ви без пари крадяхре кат цигани и пак имаше за всички.

    Коментиран от #50

  • 48 Излез в гората

    1 14 Отговор

    До коментар #45 от "Някой":

    …да раздаваш правосъдие като дядо ти! Излез за да има тази Държава легитимно право да се разправи с такива като теб.

    Коментиран от #74

  • 49 Наско

    13 0 Отговор

    До коментар #26 от "смях":

    И кое ти е аграрното?Всичкото аграрно се набута в София?
  • 50 Пасъмас

    5 17 Отговор

    До коментар #47 от "Тодор Живков":

    Жалба за младост, и за Кореком?

    Близо петдесет години, България бе чужда на Света.
    Във Сталински режим живяхме, безропотно без Свобода!
    Зад Желязната завеса, тайно слушахме ний Би-Би-Си.
    Но в петък вечер безусловно, натрапваха ни Руски новини!
    Супер Рифле!! Нина Ричи или Вранглер, бяха нашите мечти!
    Но за Кецове китайски, чакахме пред “Спортния” със дни!
    Бийтълс, Пърпъл, Ей/Си-Ди/Си, бяха идоли за нас.
    Но със Златни струни и Щурците, изкласявахме 12-ти клас!
    Долари купувахме от чужденците, плахо влизахме във Кореком.
    Бяхме много предпазливи! Нарушавахме Закон!
    Дънки, дъфки, някое парфюмче, или пък сапунче Фа.
    Мигом Ставахме “вървежни”, будехме ний завист в цялата мах’ла.
    Жителството, трудовите книжки! Безпартиен, или член на БеКаПе?
    Тоз въпрос бе Много важен! Ако искаш ти да си добре!
    Ставаш Член на БеКаПе-то, мигом падат всякакви стени.
    В списъка на чакащи не влизаш, на опашката си първи ти!
    С пот и сълзи съградихме, ний Берлинската стена.
    За да трябва да прескачаме, търсейки на Запад Свобода!
    За панелка с лихво точки, се записваш да ти дойде ред.
    А пък в този списък и не знаеш, ти отзад ли си или отпред!
    В Мототехника отиваш след като си чакал пет лета.
    Вземаш Ладата и осъзнаваш, веч’ не трябва ти кола!
    Ти си остарял от чакане, пътник си за онзи свят.
    А за там кола не трябва, нито пък панелка брат!
    Тъй минаваха годините, в чакане на Утрешния ден.
    В който влизаш в магазина, и не мислиш за пари хептен!
    Питам се сега след толк
  • 51 Пасъмас

    4 14 Отговор
    Питам се сега след толкоз чакане, толкоз списъци и срам.
    Как на някой му се струва, че живяли сме във Храм?!?
    Как все още има носталгици, страдащи по Руския модел?
    И мечтаят за почивка, с Профсъюзна карта на море!
  • 52 Фриц

    2 9 Отговор
    Терористите отново искат власта .нула еволюция за почти век.
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Вол

    4 12 Отговор
    Комунизъм и тероризъм са едно и също
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Гориил

    16 3 Отговор

    До коментар #38 от "Че какво е направил":

    От 1925 до 1943 г. в България са отпечатани астрономически издания на книгата на Адолф Хитлер "Моята борба". Само 7 издания и 10 милиона копия. Книгата се препоръчва за изучаване в средни училища и университети. Българският елит беше наситен с нацизма.

    Коментиран от #61

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Глупави сме!

    6 15 Отговор

    До коментар #54 от "Опен":

    Щом всеки път ги оставяме да си измият кървавите ръце, значи сме глупави! 1923 потопиха Държавата в кръв и емигрираха в Русия! 1945 потопиха Държавата в кръв, отново им простихме! До кога??
  • 60 Не лъжи!

    13 3 Отговор

    До коментар #46 от "На този Елит":

    Нашите кратуни са пробвали да строят паметник на Борис Три в Израел,евреите са ОТКАЗАЛИ!

    Коментиран от #62

  • 61 Тази книга

    2 14 Отговор

    До коментар #57 от "Гориил":

    …и днес се чете! И днес се издава! Книгите са за четене! За четене на книги убиват само в Китай, РуZZия, Иран….

    Коментиран от #63, #64

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Какво "четене" бе

    12 2 Отговор

    До коментар #61 от "Тази книга":

    Майн Кампф призовава за геноцид над славянските народи,ти от кои си?

    Коментиран от #65

  • 65 Аз съм

    2 10 Отговор

    До коментар #64 от "Какво "четене" бе":

    …евреин! За моето унищожение и Холокоста, според вас Червените фашисти, Хитлер е бил прав. Нали?
  • 66 Деций

    16 1 Отговор
    Тези същите киото измислиха и внедриха тази идеология,са същите които днес ви говорят за "демокрация" и евроатлантически" ценности".Мислете малко,и осъзнайте как Ви завъртат и настройват един срещу друг.Всичко идва от Евреите,от няколко фамилии които тровят и ограбват света от няколко века!А конкретно за тази дата и събития,те са по решение на Рузвелт и Чърчил.За това не се говори.Искането е цитирам " Да бъдат съдени и осъдени". България е победена страна във ВСВ,и тази интелигенция е подкрепяла Хитлер.Не казвам ,че Чичко Адолф не е бил прав,той е най добрият пример и опит да бъде разбита тази еврейска схема,за жалост не успя!Днес човека които се изправи срещу това е Путин!

    Коментиран от #69, #72, #87

  • 67 Е как

    1 10 Отговор

    До коментар #63 от "Гориил":

    …не спря да лъжеш!?!? Комунистически навик.
  • 68 милиционер

    9 1 Отговор
    понеже засега няма дупки от бомби, сегашните ще трябва сами да копаят......
  • 69 Благодаря

    0 2 Отговор

    До коментар #66 от "Деций":

    ….потвърди ми думите!
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 смърт без причина няма

    11 1 Отговор
    Като гледам , нищо не е свършил . Сегашните им наследници все същите елитарни.
  • 72 Путин

    1 9 Отговор

    До коментар #66 от "Деций":

    …отявления последовател на Хитлер, се изправя срещу идеите на Хитлер??? И ти не знаеш на кой Бог служиш! Хем чичо ти Ади е прав, хем Путин е прав….такава ушна кал има между ушите ти, че не е за вярване!

    Коментиран от #81

  • 73 манипулации

    10 2 Отговор
    Изопаченията и отричането на Народния съд започна от 1992 г., когато се разрази антикомунистическата истерия. Първи Веселин Методиев и Васил Гоцев посочиха 11 122 души осъдени, което не е вярно. Преди една година Росен Тахов написа в един вестник следното: „В Нюрнберг са издадени 12 смъртни присъди. У нас трибуналът посочи 2730 мишени разстрел”. Стоп! Ето го измамното внушение! Не се посочва колко от тях са осъдени на смърт и колко присъди са изпълнени.
  • 74 Мишел

    16 2 Отговор

    До коментар #48 от "Излез в гората":

    Народният съд е създаден задължително по искане в писмо на СССР, САЩ , Великобритания до всички държави, в които е имало нацистки партии или колаборанти с хитлеристите. Те е трябвало да бъдат съдени съгласно законите за борба с нацизма на антихитлеристката коалиция.

    Писмото да властите в България е в държавен архив .

    Г.Димитров не е бил инициатор на Народния съд, а само изпълнител в България на волята на победителите във войната.
  • 75 Всеки си измисля цифри

    14 1 Отговор
    важното е манипулацията да върви.

    Народният съд е учреден с подписаното примирие със САЩ и Великобритания, на които България бе обявила война и която бе победена като съюзник на Хитлер.

    Съденето на виновниците за въвличане на България във ІІ световна война и престъпниците от другите европейски страни е потвърдено със споразумение в Лондон на 4-те Велики сили победителки на 8 август 1945 г., с Декларация на Общото събрание на ООН (11 декември 1946) и с Женевската конвенция за защита на жертвите от Втората световна война (1949).
  • 76 Това сочат документите.

    11 0 Отговор
    Двата военни състава на Народния съд осъждат на смърт 35 военни с различни чинове – от подофицер до генерал, виновни за убийства на пленени партизани, на ятаци, на мирни граждани и опожаряване на къщи; 38 са пратени в затвор до живот и 74 са с различни срокове в тъмницата.
  • 77 Деций

    15 0 Отговор
    Добре е по малко да се спекулира.Прочетете колко са избитите по същият повод във Франция,малко над 20000.А ако се върнем 20/30 г назад от онези времена,то колко са обезглавените?Главите им са редени по мегдани.Над 1200 къщи са изгорени.Помните ли как е убит Стамболийски?Рязали са му половите органи? Няма невинни! Проблема е ,че днес едната страна иска да се представи за жертва и чиста вода,а всъщност са целите във кръв!
  • 78 Защо се стигна до Народен съд

    13 2 Отговор
    В периода 1940-1944 г. у нас са арестувани от властта 64 345 души, участници в Съпротивата, от които на смърт са осъдени и разстреляни 12 461 човека (сравнете с присъдите на Нар. съд), другите са пратени в затвори и лагери.

    Убити са без съд и присъда 20 000 ятаци

    и са изгорени 2 139 къщи. Доживотна присъда са получили 1 933 и са интернирани 31 250 души. Правителствата на цар Борис ІІІ и на малолетния Симеон ІІ са раздали близо 200 млн. лв. за партизански и яташки глави.

    Коментиран от #82

  • 79 кой избиваше децата

    15 2 Отговор
    Можеше ли бившият учител подпоручик Йорданов да не бъде съден затова, че лично е разстрелял шест деца от с. Ястребино, за които Ив. Сотиров казва, че сами са се убили. Ятачката Цветана Тотева и нейният двегодишен син са убити в къщата им. Братчетата Кокарешкови са изтезавани, че са дали хляб на партизаните, след това разстреляни.

    Коментиран от #84

  • 80 Гост

    3 7 Отговор
    И така вече близо 70 години те и пребоядисаните им другари продължават с унищожението на нацията.
  • 81 Деций

    2 1 Отговор

    До коментар #72 от "Путин":

    Да, това е истината.И двамата воюват срещу един и същи враг!
  • 82 Деций

    10 2 Отговор

    До коментар #78 от "Защо се стигна до Народен съд":

    Само да допълня,за убитите невръстни деца от Ястребино! Най малкият Стойне е на 6 годинки!
  • 83 ЧИЧО СТАМАТ ШУМКОВ

    9 3 Отговор

    До коментар #37 от "Мдааа Дааа":

    Само военните съдии са осъдили на смърт 1570 войници и офицери, а на строг тъмничен затвор 1133.
    Убити са 9140 партизани с награда по 50 000 лв. на глава за палачите.
    Убити ятаци и близки на партизаните 10 930.
    31 250 интернирани.
    2139 изгорени къщи на партизани и ятаци. Тяхната стойност възлиза на 195 454 225 лева по тогавашния курс.
    За борба срещу антифашисткото движение са изразходвани 197 586 286 лева, като от тях 63 милиона са дадени за награда за убити партизани и ятаци.
    10 милиона лева са дадени за организиране на контрачети срещу партизаните.
    15 милиона лева са дадени за награда на сътрудници на полицията. В посочените разходи не влизат средствата за жандармерията, агентите, доносниците и др. те са милиарди.
    Направете си изводите сами кои са жертвите и какво и защо се чества на 1-ви февруари!
    Кога се чества паметта на жертвите на жертвите на комунизма!?!?....................................................................... ........................................................................................................................................................................................М-ДАА.ПОМИРЕНИЕ ТРЯБВА.ВСЕОБЩО ПОМИРЕНИЕ.,ЕДИН ОБЩ НАЦИОНАЛЕН ПАМЕТНИК ЗА ВСИЧКИ ЖЕРТВИ ПРЕДИ ДЕВЕТИ И СЛЕД ТОВА.ИМАМЕ ЕДНА ПРИКАЗКА БЪЛГАРСКА ,,НАЗАЕМ БРАШНО ТЪПКАНО СЕ ВРЪЩА,,.ЕДНИТЕ УБИВАЛИ ПРЕДИ ДЕВЕТИ ДРУГИТЕ СИ ГО ВЪРНАЛИ СЛЕД ДЕВЕТИ.
  • 84 Деций

    7 1 Отговор

    До коментар #79 от "кой избиваше децата":

    А този Йорданов,е роднина на един "голям демократ" бивш председател на НС,поле посланик в Македония,и сега Евродепутат,от жалката партийка на онзи смешник Румен Христов .
  • 85 Госあ

    5 3 Отговор
    Трябвало е и малкият семеон да разстрелят. Голяма грешка.
  • 86 Софиянец

    4 7 Отговор
    А на гроба бяхте ли? Всеки българин трябва да е там ....
    Затриха България неуките примати, не им четете глупостите, нищо от това което пишат не е вярно. Истината е във статията и всеки трябва да я знае.
    Грешката беше на поколението което беше по митингите 89-90-а година. Трябваше като в Румъния и нямаше да го има този безумен преход. Жалко и за пишман царя, дядо ми офицер му е бил. Съюза се със убийците на баща му и чичо му. Абдикира съм от трона, а можеше да бъде цар.
    Бог да пази България и гласувайте за ПП-ДБ - Кирил и Христо стамболови!
  • 87 Българските турци

    6 0 Отговор

    До коментар #66 от "Деций":

    Може да си прав или сигурно си прав , защото ако се погледне неутрално на човешкото развитие през вековете, които що годе са възможни за тълкуване, виждаме една истина, която остава винаги актуална !... А именно , че всичко което е било правилно и полезно за всички хора на земята , винаги е било изкривявано , сатанизирано , манипулирано и унищожавано от страна на алчни,користни и сатанични върхушки , които винаги са съществували и продължава да ги има сред елита на земната цивилизация !...
    Тази статия е една констатация , която доказва обречеността на всички безродни и заблудени , които в гнева на омразата посягат на своя род и унищожават и проливат кръвта на собствената си нация !...
  • 88 Вергина

    10 0 Отговор
    При още един кървав преврат, България приключва. Няма вече хора. Особено след поредната (последната) вълна към терминалите, която се задава. За съжаление, историята от Освобождението насам показва слаба дипломация и поредица от погрешни решения. Бог да прости всички уморени от държавата и да въздаде на мъчителите им според заслугите!
  • 89 Гъдьо

    6 4 Отговор
    Уникална статия, Хора на такава статия с лъжи и факти, които удобно са объркани говори много, много лошо. Четете историята от достоверни източници. Това са лъжи
  • 90 Гост

    3 3 Отговор
    Май трябва 2 Ра се рия ...
  • 91 единен

    2 1 Отговор
    Фашиските главорези и тях за елит ще минат
  • 92 !!!?

    4 2 Отговор
    По турско време не имало такъв геноцид над българите, както при съветската окупация в България !!!?

    Коментиран от #93

  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 НЯКОЙ

    2 1 Отговор
    Комунистите издигнаха в култ неграмотните, нискокултурни хора и обявиха "Диктатура на пролетариата" ! Избиха интелигенцията и продължиха да я третират като враг ! Мой колега казваше "Няма по-голямо петно от висшето образование!" Бойко Борисов и сподвижниците му издигнаха до нов връх простащината и дадоха възможност на хората лишени от морал да ограбят държавата ! Затова сега се надига просташката и нагла вълна срещу младежите, завършили престижни училища и доказали в реалния живот способностите си ! Когато талантливите създават, това води до просперитет на обществото - неоспорима истина за този, който може да я разбере !
  • 95 Внук на Горянин

    3 1 Отговор
    Прочетох, всички написани до тук коментари, и със тъга констатирам ,
    че не малка част от Българите, са вече чисти Руски " орки "с промити мозъци!
    Да забравиш нацията си и изтрепиш интелигенцията на държавата в името на комунизма,
    е падение в дън земя...!

    И да продължаваш след 75 години, че си прав и да твърдиш, че си извършил подвиг с
    избиването на 25000 водещи българи в управлението на страната е пълна трагедия!

    Единственното им спасение на "тези Българи", след като обичат Путин толкова много ,
    е да отидат и защитят, вероюто си към на Диктатора олигарх Путин,
    на фронта в Украйна и никога да не се връщат повече тук и мърсят Българската земя!

    Пази боже , "сляп" комунист да прогледне!

    Коментиран от #96

  • 96 Гого

    2 0 Отговор

    До коментар #95 от "Внук на Горянин":

    Вижда се какви са интелекта и образованието на днешното общество !!! Става въпрос за правителство на КИМОН ГЕОРГИЕВ !!!!!! Съдилища са организирани в цяла Европа и осъдените са в останалите страни са в пъти повече

    Коментиран от #98

  • 97 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 98 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 1 Отговор

    До коментар #96 от "Гого":

    Това е най-гадния вид ГЕНОЦИД, защото де факто имаме народ, но всъщност това е аморфна маса, тъй като е без ЕЛИТА който е хирургически изрязан от тялото на народа. Резултатите се виждат много ясно от коментарите....
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове