Отидете към основна версия

1 006 13

Безредици в Лисабон след фатална полицейска стрелба по чернокож мъж

  • безредици-
  • лисабон-
  • чернокож-
  • стрелба-
  • полиция

Две нощи на насилие и протести в предградията след смъртта на 43-годишния гражданин

Снимка: Shutterstock

Две нощи на безредици разтърсиха покрайнините на португалската столица Лисабон, съобщава "Ройтерс", цитирано от News.bg.

Автобуси и боклуци бяха запалени, а камъни хвърляни безмилостно.

Размириците избухнаха след фатална полицейска стрелба по чернокож мъж. Те започнаха в мултикултурния квартал на лисабонското предградие Амадора, след като 43-годишен мъж беше застрелян от полицията в ранните часове на понеделник.

Според медиите, около 30 души са излезли на улицата в понеделник вечерта, но не е ясно колко са се присъединили през втората нощ.

Трима души бяха задържани, а двама полицаи и двама цивилни пострадаха. Полицията за борба с безредиците беше изпратена на мястото на събитията, а пожарникарите успяха да потушат запаления огън.

Според изявление на полицията, жертвата на стрелбата е избягала и катастрофирала с автомобила си, след като е видяла полицейски патрул. Когато полицаите се приближили, мъжът се опитал да ги нападне с остър предмет и бил прострелян, след което е издъхнал в болницата.

Някои местни жители обвиниха полицията в използване на прекомерна сила. Правозащитната група "СОС Расизъм" (SOS Racismo) изрази притеснение, като подчерта, че мъжът е част от дълъг списък с чернокожи граждани, убити от полицията.

Органите на реда съобщават, че ще бъде проведено разследване относно употребата на прекомерна сила, а министърът на вътрешните работи Маргарида Бласко увери, че ще бъдат положени всички усилия за изправяне пред правосъдието на участниците в безредиците.

Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 10 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: