Отидете към основна версия

2 113 78

Володимир Зеленски: Спиране на атаките срещу енергетиката ще сложи край на горещата фаза на войната

  • русия-
  • украйна-
  • володимир зеленски-
  • аец запорожие-
  • ракети-
  • дронове

Преди това Зеленски многократно е наричал преговорите с руския президент Владимир Путин безсмислени, тъй като той не е демонстрирал готовност за мир и може да използва всяка пауза във военните действия в своя полза

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Според украинския президент Володимир Зеленски взаимно споразумение между Русия и Украйна за спиране на атаките срещу енергийната инфраструктура може да бъде стъпка към прекратяване на войната. Това заяви украинският президент в интервю за журналисти, цитирано от британския вестник Financial Times.

"Видяхме по време на първата среща на върха, че може да се вземе решение за енергийната сигурност. С други думи: ние не атакуваме тяхната енергийна инфраструктура, те не атакуват нашата. Може ли това да доведе до края на горещата фаза на войната? Мисля, че да", цитира FT думите на Зеленски.

Преди това Зеленски многократно е наричал преговорите с руския президент Владимир Путин безсмислени, тъй като той не е демонстрирал готовност за мир и може да използва всяка пауза във военните действия в своя полза.

Washington Post съобщи, позовавайки се на свои източници, че през август тази година Украйна и Русия е трябвало да изпратят делегации в Доха за непреки преговори за сключване на споразумение за спиране на атаките срещу енергийната инфраструктура от двете страни, което би било равносилно на частично прекратяване на огъня, както и възможност за почивка и на двете страни.

Но според събеседниците на изданието непреките преговори, в които Катар е действал като посредник и се е срещал отделно с украинската и руската делегация, са били прекъснати от неочакваното нахлуване на Украйна в района на Курск.

По-късно и украински, и руски официални лица отрекоха информацията в тази публикация.

През септември, в интервю за държавния телевизионен канал "Россия-24", Секретарят на Съвета за сигурност на Руската федерация Сергей Шойгу заяви, че преди украинската инвазия в Курска област Киев е предложил на Москва взаимен ангажимент двете страни да не нанасят удари по енергийни съоръжения и редица други цели и твърди, че Владимир Путин е приел това предложение.

Поставете оценка:
Оценка 2 от 29 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: