Отидете към основна версия

3 359 37

"Ако силите за сигурност стреляха повече, за да убиват, в страната щеше да има повече ред"

  • португалия-
  • лисабон-
  • полиция-
  • убийство-
  • сблъсъци-
  • одаир мониз-
  • чернокож

Планираните за утре протести може да доведат до нови сблъсъци след три вечери на подпалване на коли и автобуси

Снимка: БГНЕС/ EPA

Обстановката в предградията на Лисабон беше по-спокойна през нощта на фона на засилено полицейско присъствие, но планираните за утре протести може да доведат до нови сблъсъци след три вечери на подпалване на коли и автобуси, след като полицията застреля португалец, роден на остров Кабо Верде, предаде Ройтерс, съобщи БТА.

Малки групи нападатели с качулки хвърляха камъни по автобус и подпалиха кофи за боклук в няколко мултикултурни квартала в покрайнините, съобщи полицията, но добави, че като цяло насилието е намаляло значително. Група за защита на правата на човека и крайнодясна партия свикаха протести в събота в центъра на Лисабон. Сравнително малкият размер на историческия център означава, че двете групи може да се сблъскат.

Полицията е на крак в предградията, откакто в понеделник избухнаха безредици заради убийството на 43-годишния готвач Одаир Мониз в квартал Амадора. След като посети някои от предградията снощи, началникът на полицията Луиш Карильо заяви пред репортери, че ситуацията "най-накрая е по-спокойна", и благодари на полицаите за "отличната работа".

Групата за защита на правата на човека "Вида жуста" призова за мирен протест срещу полицейското насилие и предупреди за възможни провокации от страна на крайно десни елементи. Според нея те разпространяват фалшиви онлайн съобщения, призоваващи към насилие, като се представят за други лица.

Крайнодясната антиимигрантска партия ШЕГА! ("Стига!") също свика митинг, също в централната част на Лисабон, но в подкрепа на полицията. Високопоставеният депутат от партията Педро Пинто заяви пред медиите, че "ако силите за сигурност стреляха повече, за да убиват, в страната щеше да има повече ред".

Според Глобалния индекс на мира Португалия е 7-ата най-мирна страна в света. В последния доклад за националната сигурност обаче се посочва, че през миналата година престъпленията, свързани с насилие, са се увеличили с 5,6% спрямо 2022 г. и са достигнали 14 022 случая, като повече от една трета от тях са в района на Лисабон.

Групата за борба с расизма "Ес О Ес Расижмо" заяви, че "смъртта на чернокожи от ръцете на полицаи пораждат най-големи съмнения и опасения относно истинските мотиви" за действия като застрелването на Мониз. Според изявлението на полицията готвачът е избягал и е разбил кола, след като е видял полицейски автомобил, а след това се е опитал да нападне приближаващите се полицаи с нож, преди един от полицаите да открие огън. Няколко португалски медии цитираха полицейски източници, според които по-късно е установено, че не е имало нож. Прокуратурата съобщи, че един мъж, чието име не съобщава, се разследва като заподозрян убийство, без да дава повече подробности.

Посланикът на Кабо Верде в Португалия, Еурико Кореа Монтейро, изпрати писмо до лидерите на местната общност, свързана със западноафриканската островна държава, в което изрази съжаление за смъртта от ръцете на полицията на Мониз, "който според достоверни данни е бил спазващ законите и мирен работещ човек".

В писмото си той призовава имигрантската общност да отхвърли насилието, наблюдавано през последните дни. Това "подхранва идеологии, които представят имигрантите като маргинали и престъпници, врагове на местните жители на приемащите страни и причинители на почти всяко зло", подчерта посланикът.

Вчера полицията разположи свои сили и заяви, че ще прояви "нулева толерантност" към безредици, дело на престъпни групи. От вторник са задържани 16 души. Четири автобуса и 16 автомобила бяха подпалени, а седем души - ранени.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 9 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: