Отидете към основна версия

6 275 181

Путин: Украинските войски са обкръжени. Сирски: Истината е друга

  • курска област-
  • олександър сирски-
  • сирски-
  • курск-
  • украйна-
  • русия-
  • владимир путин

Това е откровена дезинформация, посочи украинският главнокомандващ

Снимка: БГНЕС/ EPA

Твърдението на руския лидер Владимир Путин на срещата на върха на БРИКС, че украинските войски са "обкръжени" в Курска област, "не отговаря на истината", написа във "Фейсбук" главнокомандващият украинската армия Олександър Сирски, цитиран от Укринформ, предаде БТА.

"Изявлението, което лидерът на страната агресор направи публично на срещата на върха на БРИКС относно обкръжаване на украинските войски в Курска област, не отговаря на истината. Това е откровена дезинформация, която не отразява реалната ситуация", написа Сирски.

Според главнокомандващия украинската армия силите на Украйна продължават активните си действия по оста Курск, като за трети пореден месец подриват бойните способности на противника. Въпреки масирания натиск на противника в този район руснаците търпят значителни загуби в жива сила и военна техника, каза Сирски. От 8 август насам руските войски в тази част на фронта имат 17 819 жертви, от които 6662 убити в бой, 10 446 ранени в бой и 711 военнопленници, каза той.

Главнокомандващият украинската армия заяви, че за същия период противникът е загубил 45 танка, 256 бронирани бойни машини, 565 автомобила, 99 артилерийски системи и 5 многоцелеви ракетни установки. Сирски благодари на украинските войници за тяхната решителност, издръжливост и смелост във всички участъци и направления на фронта.

Главното управление за разузнаване (ГУР) на Украйна съобщи вчера, че първите севернокорейски части, обучени Русия, са били разположени в руската Курска област, където през август навлязоха въоръжените сили на Украйна. В изявлението на ГУР в социалната мрежа „Телеграм“ се посочва, че около 12 000 севернокорейски войници, включително 500 офицери и трима генерали, са вече в Русия, като са провели обучение в пет военни бази в източната част на страната. Според ГУР са предвидени няколко седмици за настройване на оперативната съвместимост на севернокорейските войски, които Русия възнамерява да използва във войната срещу Украйна.

Според ГУР войниците, изпратени от Пхенян, са екипирани с боеприпаси, имат зимни дрехи и обувки и продукти за лична хигиена, пише Укринформ. Според предварително установените норми Москва ще предостави по 50 метра тоалетна хартия и по 300 грама сапун на всеки един от войниците, допълва агенцията.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 56 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: