Отидете към основна версия

882 19

Техеран призова ООН да осъди израелските удари срещу Иран

  • иран-
  • оон-
  • удари-
  • израел

В ранните часове вчера Израел нанесе удари по военни обекти в Иран

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Иранският външен министър Абас Арагчи призова днес за свикване на спешно заседание на Съвета за сигурност на ООН, на което да бъдат осъдени вчерашните израелски удари срещу Иран, предаде Франс прес.

В писмо до генералния секретар на ООН и председателя на Съвета за сигурност Арагчи настоя за "спешно заседание на Съвета за сигурност, за да заеме решителна позиция и да осъди тази агресия", посочва в изявление иранското външно министерство, уточнява БТА.

В ранните часове вчера Израел нанесе удари по военни обекти в Иран в отговор на иранското ракетно нападение на негова територия на 1 октомври и на атаките на подкрепяни от Техеран ислямистки движения като палестинското "Хамас" в ивицата Газа и "Хизбула" в Ливан.

Израелската армия насочи ударите си към съоръжения за производство на ракети, ракетни системи земя-въздух и системи за противовъздушна отбрана (ПВО), припомня АФП.

В писмото си Арагчи заявява, че "повечето от изстреляните ракети са били прехванати от иранските системи за ПВО", но отбелязва, че нападението е "нанесло щети на набелязаните точки“ и е причинило смъртта на четирима войници.

Израелската атака представлява явно нарушаване на суверенитета на Иран и той си запазва правото да отговори на тази престъпна агресия, допълва той.

Очаква се Съветът за сигурност на ООН да се събере утре, за да обсъди нападението на Израел срещу Иран, предаде Ройтерс, като се позова на дипломати.

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 11 гласа.

Свързани новини