Отидете към основна версия

1 927 83

Захарова към президента на Грузия: Какво европейско бъдеще? Вашингтон вече го отне

  • грузия-
  • зарубишвили-
  • мария захарова-
  • президент-
  • избори

Говорителят на МВнР на Русия се обърна към Зарубашвили след изборния ден

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова попита президента на Грузия Саломе Зурабишвили, с какво бъдещето на Грузия е по-лошо от европейското.

Дипломатът цитира изявление на президента на Грузия, която заяви, че не признава изборите, тъй като според нея това означава „подчинение на Грузия на Русия“, и също така отбеляза, че „никой не може отнеме европейското бъдеще на Грузия.“

„Имам въпрос към Зурабишвили: защо грузинското бъдеще е по-лошо от европейското? Грузия, напомням на френския гражданин, е по-стара от Франция“, написа Захарова в канала Telegram.

Официалният представител на МВнР отбеляза, че "европейското бъдеще" Вашингтон току-що го е отнел от Европейския съюз, лишавайки го от стабилни доставки на ресурси, сривайки икономиката и привличайки бизнес лидери, а преди това го наводни с изсипани милиони нелегални мигранти, заради американските "приключения" в Близкия изток и Северна Африка.

„Затова да се вярва, че ЕС може да даде „европейско бъдеще“ на някой друг, е просто глупаво“, подчерта Захарова. - Лишаването от бъдеще е лишаване от независимост и национални интереси. Докато държавите и народите мислят самостоятелно и не изпълняват безпрекословно заповедите на вашингтонските куратори, те имат бъдеще.“

Дипломатът също напомни на Зурабишвили, че „нейната братовчедка, френската интелектуалка и политик Елен Карер д'Анкос – един от вносителите и вероятно авторите на Маастрихтския договор на Европейския съюз и голям приятел на Русия – е била разочарован от ЕС." Захарова цитира и изявлението на Елен Карер д'Анкос: „Европа вече е нараснала твърде много. Това ще бъде нежизнеспособна формация. Русия има свое място в света, своя идентичност, тя е велика европейска сила. Русия е страна от друг мащаб. Защо да се присъединява към някаква авторитарна организация? Само за да има Европейският съюз свой руски комисар, например, като този от Хърватия? Русия изобщо няма нужда от това.”

По-рано на брифинга Зурабишвили заяви, че не признава резултатите от миналите парламентарни избори, и призова гражданите да излязат в понеделник в 19:00 часа на митинг пред сградата на парламента. В речта си тя нарече сегашното правителство нелегитимно.

Грузинският премиер Иракли Кобахидзе заяви, че никой няма да може да предостави факти, показващи нелегитимността на проведените в Грузия парламентарни избори. Той каза още, че Зурабишвили няма да може да блокира първото заседание на парламента.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 43 гласа.

Свързани новини