Отидете към основна версия

1 884 87

Контрастратегия: ЕС обсъжда намаляване на китайската подкрепа за Русия

  • украйна-
  • китай-
  • русия

Китай представлява заплаха за много страни

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Китай, като страната, която оказва най-голяма подкрепа на Русия във войната срещу Украйна и всъщност е неин съучастник, представлява сериозна заплаха за много страни. Китайско-руските отношения играят решаваща роля в настоящия геополитически контекст, в който Пекин контролира Москва и в свои собствени интереси позволява руско-украинската война да продължи. Според евродепутата и бивш командир на естонската армия, генерал-лейтенант Рихо Терас, ЕС спешно се нуждае от стратегия за противодействие на китайската помощ за Русия.

„Китай подкрепя Русия, защото сегашната ситуация е изключително изгодна за тях. Те се възползват от този период на несигурност, но аз съм уверен, че наблюдават Русия, за да предотвратят ескалация на конфликта. Не мисля, че Китай иска да ескалира войната“, цитира Гал думите на политика.

Основата на китайско-руските отношения е предоставянето на Пекин както на пряка военна помощ, така и на стоки с двойна употреба, използвани в производството на оръжия и военно оборудване. В замяна Русия предоставя на Китай военни технологии и достъп до природни ресурси. Участието на Китай във военната подкрепа за Русия напоследък се увеличи, което е причина за безпокойство.

Терас добави, че ЕС вече работи за разработването на стратегия за противодействие на подкрепата на Китай за Русия, но важният въпрос е необходимостта от поддържане на икономически отношения с Китай. Стратегията изисква предпазлив подход, за да се избегне увреждане на икономическите отношения с Пекин.

Политици в други страни също подкрепят идеята за подобна стратегия. Лидерът на финландската Зелена партия Ате Харяне подчерта необходимостта от тази стратегия, тъй като икономическата подкрепа на Китай за Русия позволява на Кремъл да финансира кървава война. Павел Фишер, бивш ръководител на комисията по отбрана на чешкия сенат, призова Китай да бъде признат за пряк съучастник на Русия на международната арена.

Западният отговор на намесата на Китай във войната продължава, но забавянето му оказва влияние върху различни фронтове, където руските окупатори напредват. Експертите обаче отбелязват, че разработването на стратегия за противодействие на китайската подкрепа може да промени ситуацията.

ЕС се готви да засили натиска върху Китай в началото на 2024 г. след края на унгарското председателство на Съвета на ЕС. Освен това от януари 2024 г. Полша, твърд поддръжник на Украйна, ще поеме председателството на Съвета на ЕС, което може да ускори процеса на въвеждане на нови санкции срещу Русия и нейните съюзници.

Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 38 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: