Отидете към основна версия

4 439 65

Неочакван бонус! Украинската армия получава предимство на бойното поле благодарение на СССР

  • русия-
  • украйна-
  • владимир путин-
  • война

Директорът на Института по биомедицински технологии на Украинския университет сподели, че активното засаждане на пояси е започнало по време на управлението на Йосиф Сталин

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Украинската армия получава предимство в своите позиции на бойното поле благодарение на планирането на съветското земеделие. Един от тези елементи са горските пояси, пише The Washington Post.

Войници на украинските въоръжени сили, които са на фронта в Донецка област, споделиха с репортери, че контролът върху стратегически горски ивици може да бъде решаващ за победа или поражение в битка.

"Дървесната линия е живот“, казва Александър, член на артилерийския екип на 15-та бригада на Националната гвардия.

Изданието припомня, че защитните пояси са дървета, засадени преди десетилетия в цяла Източна и Южна Украйна. Те са предназначени да стабилизират съседни полета и да помогнат за намаляване на ерозията на почвата от вятъра.

Украински стрелец на име Максим казва, че най-добрите горски пояси имат хълм. Върховете на хълмовете осигуряват по-силен радиосигнал за дронове и помагат на пехотинците да обстрелват противниковите войски под тях.

Според Максим горските ивици са се превърнали в един от най-ценните елементи на релефа. Той подчерта, че те трябва редовно да се борят за такива позиции с руските войски:

"Това е едновременно предимство и недостатък. Врагът ги използва по същия начин“.

Директорът на Института по биомедицински технологии на Украинския университет Валентина Мовчан сподели, че активното засаждане на пояси е започнало по време на управлението на Йосиф Сталин.

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 59 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: