Отидете към основна версия

20 Март, 2020 08:27, обновена 20 Март, 2020 08:27 17 580 69

112 са случаите на коронавирус

  • венцислав мутафчийски-
  • коронавирус-
  • вма

За България вчера са открити 18 нови случаи

Снимка: Архив

112 са случаите на коронавирус в България. От вчера се обработват 56 проби.
Това обяви на пресконференция председателят на Националния операативен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийси.
За България вчера са открити 18 нови случаи.

Във Варна има четирима заразени, в Смолян – трима, в Перник – двама, в Пловдив – двама, Габрово – двама, Плевен – четири, Ловеч – един, Благоевград – двама, Бургас – двама и в Лом – един.

Във ВМА има 14 доказани с коронавирус, в Александровска болница – двама, „Пирогов“ – четирима, в „Софиямед“ – един, поясни Мутафчийски. В „Пирогов“ е доказан пациент, който е приет от болница „Токуда“ в тежко състояние, интубиран е. Другите трима са в по-леко състояние.

Средно за около 21 дни вирусът се изчиства от организма. Има описани и случаи това да се случва до 37 дни, допълни председателят на оперативния щаб. Той потвърди, че единият от двамата заразени в Пловдив е лекар. От шест дни той не е на работа, установени са контактите му.

„Приемаме исканията на Столичната лекарска колегия на БЛС да се въведете забрана за напускане на домовете в София, както и да бъдат затворени границите на града като подкрепа за упражнените твърди мерки. Щабът преценява, че към този момент са достатъчно твърдите мерки в София. Имаме готовност и за по-твърди“, коментира Мутафчийски.

„Мерките могат да се затегнат само при обективни обстоятелства. Когато започнат да излизат случаи, които са в пъти повече от обявените досега бройки, това е абсолютно наложителна мярка. Тенденцията в Банско е ясна, имаме доказани случаи, включително и в чужбина. Така че там има пълно основание да се направи това. В София – за нейните размери и популация, бройките не са особено мног“, обясни Венцислав Мутафчийски.

Към тази сутрин 245 000 са вече заразените в света. В Гърция броят доближава 500 души, в Северна Македония – 50, Сърбрия – 103, Хърватия – 110. В Турция са заразени 359 души, като само за вчерашния ден са обявени нови 68 случая.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 11 гласа.

Свързани новини