Отидете към основна версия

12 214 36

Вирусолог с прогноза колко души ще се заразят с COVID-19

  • радка аргирова-
  • коронавирус

Това е един китайски грип

Снимка: бТВ

Виждам, че сред колегите се появява паника и страх. Искам да им напомня, а те го знаят, че паниката е втори вирус. Два вируса заедно - няма да понесем. Не е основана паниката, защото има предпазни облекла. Ако се взема проба - се слагат щит и всичко необходимо. Това заяви в ефира на Нова телевизия доц. Радка Аргирова, вирусолог по повод пандемията от COVID-19.

Тя заяви, че ситуацията много прилича при тази със СПИН. "Стига се дотам, че действията могат да са неадекватни", подчерта вирусологът.
По думите ѝ това е един китайски грип. "Темпът на увеличение е съвсем очакван в момента и вървим по една крива, за да стигнем на едно плато и там е върхът.

Върхът ще го достигнем и ще разберем, че е той, когато на следващия ден броят на болните започне да намалява", категорична е Аргирова.
"Мисля, че броят на смъртност в Италия не е реален, защото не е ясно колко са изследвани. Може да са минимум три пъти повече", уточни още тя. По думите ѝ ще има преизчисление на смъртността на базата на заболелите.

Що се отнася до лекарствата като хлорохинов фосфат тя заяви, че трябва да се опита, защото имаме доклад от китайските им колеги, в който се казва, че от 4 до 6 дни след приемането на лекларството се намалява значително количеството на вируса. "Трябва да може да се приложи и да се измери ефектът. Това е по-важно и от маските и костюмите, защото това е начин на лечение. Ако се внесе - може да се произведе, имаме фармацевтични заводи у нас", допълни доц. Аргирова.

"Не знам откъде е взет този процент 80. Вирусът ще мине през всички, но не всеки ще се разболее. Ще се направи една естествена ваксинация", поясни още тя.
Попитана дали е достатъчна 14-дневната карантина, тя заяви, че така е прието, но в научната литература се е появила информация, че за някои случаи са необходими 20-25 дни, а има и случай на 37.

Тя заяви, че всички вируси обичат студеното и те така се съхраняват и се работи с тях.
"Грипът вече почти изчезна, все по-рядко в болницата диагностицираме грип", уточни още вирусологът.

Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 25 гласа.

Свързани новини