Отидете към основна версия

23 258 113

Доц. Мангъров: Възрастните хора не са животни

  • атанас мангъров-
  • доц. атанас мангъров

Когато им се обясни, те ще разберат за какво става дума'', заяви доц. Атанас Мангъров

Снимка: БГНЕС

Сто пъти ще кажа, че тези маски не вършат никаква работа. Ако сте болен е хубаво да носите маска, за да не ви текат сополите. Маската не спира вирусите. Маската създава измамно чувство за сигурност'', това заяви началникът на Детската клиника в Инфекциозна болница доц. Атанас Мангъров в предаването ''ЕвроДикоФ'' по ТВ Евроком. Доц. Мангъров се включи на живо по телефона в предаването.

Това заболяване не може да се квалифицира като особено опасна инфекция. При еболата има 60-70% смъртност. Усилията са да се диагностицират заразените. Трябва да се правят тестове, с които да се установи доколко хората са инфектирани. В Германия за седмица се правят по 160 000 теста. Ние правим по стотина'', коментира доц. Мангъров.

''Това е едно заболяване, което в огромната част от случаите протича с леки симптоми. Около 14% е нещо, които може да ви накара да легнете. В 5% от случаите се стига до летален край. Тези тежки случаи са при хора на възраст. Възрастните хора не са животни. И когато им се обясни, те ще разберат за какво става дума'', обясни доц. Атанас Мангъров.

''Те имат право на избор. Когато казах на майка ми, че няма да ходя да я виждам, тя ми каза да си гледам работата. Ние не сме хора от детска градина, за да ни казва някой да ходим или да не ходим някъде. Сега е „Арена Армеец“. Следващата стъпка е стадион „Васил Левски“, каза още той.

Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 85 гласа.

Свързани новини