Отидете към основна версия

23 Март, 2020 17:07, обновена 23 Март, 2020 17:07 28 668 136

Потвърдени случаи на COVID-19 в нови градове у нас

  • коронавирус-
  • вма-
  • венцислав мутафчийски

Единадесет случая на коронавирус са регистрирани през днешния ден, общо са 201

Снимка: БГНЕС

Нови единадесет случая на коронавирус в България, с които общият им брой нараства до 201. Новите положнителни разултати са на гражданин от Дупница, двама души - семейство от Пазарджик, един от Добрич и други седем лица в София. Това заяви на редовния си брифинг в 17:00 часа във ВМА началникът на Националния оперативен щаб проф. ген.-майор. Венцислав Мутафчийски.

"Спешният институт "Пирогов" и Военномедицинска академия са изчерпали капацитета си и Щабът ще направи предложение на министъра на здравеопазването да издаде заповед всяка една болница, независимо от вида на собствеността ѝ, в срок от три дни да представи обособени отделения, които да работят с болни от коронавирус, съобщи още той.

"Има две по-големи дарения от днес, за които бих искал да Ви спомена. Това са Българската банка за развитие - 200 000 лева, а "Александровска" болница получи от Българския енергиен холдинг дарение в размер на 200 000 лева", допълни Мутафчийски.

"Във връзка с увеличението на случаите на заразени с COVID-19 и изчерпването на капацитета на ВМА и "Пирогов" Щабът ще направи предложение на министъра на здравеопазването да издаде заповед всяка една болница, независимо от вида на собствеността ѝ, в срок от три дни да представи обособени отделения, които да работят с коронавирус - с реанимационни легла.", подчерта още Мутафчийски.

Мутафчийски категорично опроверга тръгнал слух, че някой някога е затварял тоалетни по бензиностанциите в настоящия кризисен период. Началникът на щаба допълни, че заразените с коронавирус изключително бързо контаминират (бел. ред. - замърсяват) санитарните възли, които използват, което налага задължителната редовна дезинфекция.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 22 гласа.

Свързани новини