Отидете към основна версия

2 665 19

Външният министър: Хората ни трябва да се приберат, искаме транзитен коридор

  • екатерина захариева-
  • мвнр-
  • чужбина-
  • българи

Има около 150 българи в чужбина, които искат да се върнат, поясни Екатерина Захариева

Снимка: БГНЕС

Има около 150 българи в чужбина, които искат да се върнат. Фокусът ни е в последната седмица да оказваме помощ на такива българи. Успяхме да приберем две групи от Филипините, Мароко, от Аржентина. Става дума за туристи. Повечето успяхме да приберем. Това заяви външният министър Екатерина Захариева в предаването "Лице в лице" по bTV, цитирана от Novini.bg.

"В Сенегал има 10 българи. Нямаме посолство там. Правим всичко възможно да прибираме хората", посочи тя.

"Днес на Съвета призовах за повече координация при прибирането на граждани от трети страни. Има държави в Южна Америка, които не са позволили на самолети, да кацнат и да приберат европейските си гражданите", каза тя, като допълни, "че става дума за страх, защото в момента в Европа е епицентърът на заразата. На шофьорите на камиони трябва да бъде осигурен зелен коридор да стигнат до крайната си точка, особено когато става дума за превоз на храни", посочи външният министър.

"Трябва да могат хората да се приберат по домовете си. България призовава за отваряне на транзитен коридор", каза Захариева.

Тя коментира и ветото на президента Радев.

"Можеше да има предварителна координация. Не случайно народното събрание уважи ветото. В световен мащаб тече голяма дезинформация по отношение на коронавируса в световен мащаб. Всяка 10-та новина е фалшива. Вярвам, че ще излезем с общи усилия от тази пандемия, но е много важно как ще излезем", заяви външният министър.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 6 гласа.

Свързани новини