Отидете към основна версия

15 639 56

Д-р Сотиров пред ФАКТИ: Политиците се възползват от ситуацията със садистично задоволство

  • д-р владимир сотиров-
  • психиатър-
  • криза-
  • факти

''Ние ще се спасим въпреки политиците, въпреки мерките, които те взимат'', смята психиатърът д-р Владимир Сотиров

Снимка: ФАКТИ

''Това е епидемия, която обаче освен епидемия от инфекциозен агент, който застрашава физическото функциониране на всички нас, има и епидемия от страх. Това е поведение, което е несъобразено с обективните обстоятелства'', това заяви д-р Владимир Сотиров, псиахиатър и председател на амбулаторията за психично здраве ''Адаптация'', пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ.

Що се касае до коронавируса в конкретика, както и съпътстващата го криза, д-р Сотиров заяви следното: ''Аз смятам, че всичко е резултат от най-обикновена човешка глупост и небрежност. Светът се управлява от хаотични процеси, от процеси, които не подлежат на контрол истински. Ние не можем да управляваме. Ето както виждате и този процес, който сега се случва и се разпространява взривоподобно, не подлежи на контрол. Епидемията също не подлежи на контрол в интерес на истината.

Ние само имитираме поведение, което контролира, но това е само на символно ниво... да ни даде някакво илюзорно усещане за контрол, защото имаме нужда от това, имаме нужда от това да вярваме в способността си да контролираме.''

''Тя политиката като е безсилна, защото политиката е всичко, тя управлява ресурсите, тя управлява системите, включително системата на здравеопазването се управлява от политиката. Когато политиката е безпомощна и безсилна, когато политиците са безпомощни и безсилни, когато политиците се държат неадекватно'', коментира психиатърът това, че дори политиците не са способни да овладеят създалата се кризисна ситуация.

''С някакво садистично задоволство имам усещането, че се възползват от тази криза, политиците имам предвид, говоря за българските политици, защото не следя другите, международните неща, въпреки че и там има същите тенденции. За тях е добре дошло, естествено. Освен това, те получават шанса сега да бъдат спасителите на нацията. От погробителите на нацията изведнъж получават шанса да се превърнат в спасителите'', изрази мнението си д-р Владимир Сотиров.

''Ние ще се спасим въпреки политиците, въпреки мерките, които те взимат, ние ще оцеелем, както казаха одеве вашите гости. Ще минем през това, само че заслугата за това ще си я препишат тези, които сега имат претенцията, че управляват кризата. Всъщност, те не управляват кризата. Те регистрират определени процеси, те влизат в роля, малко на палячовци, по повод на униформите да кажа. Защо е важно? Ми, защото хората наистина се респектират от униформите. Мисля, че хората се държат по начин, по който се държат децата. Децата се забавляват и харесват, впечатляват се от клоуни, децата обичат палячовци. За съжаление ние хората, възрастните, не сме много зрели индивиди. Една голяма част от целокупното българско население е доста инфантилно, държи се доста детински. И то се впечатлява на същите неща, на които и децата се впечатляват. Ами, забавляват ги клоуните, ами тези се обличат като клоуни, нали, и се държат като клоуни, да забавляват ''порасналите'' деца'', анализира психиатърът ситуацията.

Според д-р Сотиров полицаите, военните и прокурорите не са здрави хора по дефиниция.

Той изрази мнение, че взиманите мерки сега, след края на кризата ще се върнат като бумеранг към тези, които ги налагат. Според него те ще понесат удара на последващата криза. А освен това, неговото най-голямо притеснение е, че възрастните хора може да предадем тази настояща невротичност, този страх, който в момента върлува в обществото, на собствените ни деца, та в този ред на мисли според него е изключително важно децата да бъдат предпазени от такова обременяване с невротичност, страх и прекалена предпазливост.

Целия разговор можете да изгледате във видеото:

Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 58 гласа.

Свързани новини