В Турция вече е забранено докосването с ръце на хляба и хлебните изделия от клиентите в рамките на мерките срещу разпространението на епидемията от Ковид-19 в страната, предава БТА.
Към останалите мерки на властите се добави и тази, тъй като поради наличието на много пекарни, които предлагат пресен и топъл хляб и хлебни изделия направо от фурната на открит тезгях, турците са свикнали да опипват хляба с ръце или да си го взимат направо от витрините.
С наредба на турското министерство на земеделието се въведоха нови правила при продажите на хляба.
Няма да се допуска пипането с ръце на хляба от страна на клиентите. Хлябът ще се продава опакован в книжни торби от продавачите с ръкавици на ръцете, съобщи турската национална копорация за радио и телевизия ТРТ.
Предвижда се да продължи практиката на съхраняване на хляба в затворени витрини, която е разпространена главно в супермаркетите, но шкафовете ще се обслужват от продавачи, спазващи хигиенните правила. На клиентите в никакъв случай няма да се разрешава да се докосват до хляба.
Хлебните и сладкарските изделия - пасти, курабии, кексове и др. ще се продават само опаковани.
Също опаковани ще се продават хлябът и хлебните изделия и на откритите пазари или на уличните сергии.